Direct naar artikelinhoud

Spaans dorp doet er 7.058 jaar over om schulden af te betalen

Het Spaanse dorpje Pioz gaat gebukt onder een torenhoge schuld. Volgens berekeningen van het Spaanse ministerie voor Openbare Administratie zal het er 7.058 jaar over doen om zijn schulden af te betalen.

Pioz, 50 kilometer ten oosten van Madrid, telt 3.800 inwoners en stond met zijn besneeuwde bergtoppen op de achtergrond bekend als een romantisch voorbeeld van het Spaanse plattelandsleven. Nu is het dorp wereldberoemd, maar om minder idyllische redenen.

De schulden van Pioz lopen op tot 16 miljoen euro. Op basis van het geschatte inkomen berekende het ministerie dat Pioz maximaal 2.000 euro per jaar opzij kan zetten. En dat 7.058 jaar lang, als ze hun schulden kwijt willen.

De schuld is te wijten aan wanbeheer en excessieve uitgaven tijdens de topjaren, toen honderden huizen gebouwd werden. Nu staan er per 100 huizen 98 leeg. Het gemeentelijk zwembad, vier jaar geleden gebouwd voor 2,3 miljoen euro, is bedekt met groene algen omdat er geen geld is om het proper te houden.

De straatverlichting gaat nooit aan, het vuilnis wordt niet meer opgehaald en het recyclagebedrijf ligt stil omdat er geen budget meer was om de weg naar de fabriek aan te leggen. Vrachtwagens geraken simpelweg niet op de site.

Voor zover bekend is Pioz er het ergst aan toe, maar het is slechts een van de 2.619 Spaanse gemeentes die hulp hebben gevraagd aan de overheid.