Direct naar artikelinhoud

'Super Mario' werpt banken reddingsboei toe

De Europese Centrale Bank verlaagt haar basisrente van 1,25 tot 1 procent. Voorzitter Mario Draghi kondigde ook nieuwe maatregelen aan om de noodlijdende Europese banksector aan snel geld te helpen. Een massale inkoop van problematisch staatspapier - wat beleggers de 'bazooka' noemen - komt er echter niet.

De ECB gaat banken onbeperkt geld lenen voor drie jaar, om hen door de schuldencrisis en de nakende recessie te loodsen. De voorwaarden inzake borgstellingen om bij de centrale bank te lenen, worden versoepeld, kondigde topman Draghi aan. Door de onconventionele maatregelen draait de ECB de facto de geldkraan voor de banken onbeperkt open.

De instelling uit Frankfurt verlaagde zoals verwacht haar belangrijkste rente. Net als vorige maand gingen er 25 basispunten af, tot een rente van 1 procent. Zo staat de belangrijkste rente opnieuw op het peil van begin dit jaar, voor de verhogingen onder leiding van Draghi's voorganger Trichet. Lager dan 1 procent ging de Europese rente nog nooit.

Het komt niet onverwacht dat de ECB de banken te hulp snelt. Door de schuldencrisis heerst er immers wantrouwen tussen de banken. Ze weigeren nog aan elkaar te lenen, waardoor sommige financiële instellingen niet meer aan geld op korte termijn dreigen te geraken. Vooral de Italiaanse banken hebben het moeilijk.

Voor overheden blijft de deur vooralsnog dicht. Draghi gaf niet het signaal dat de ECB haar aankoopprogramma voor staatsobligaties zou uitbreiden, wat de druk op noodlijdende eurolanden zou verlichten. De centrale bank blijft zich beperken tot gerichte en relatief kleinschalige interventies om vooral Spaans en Italiaans staatspapier te ondersteunen. De beurzen reageerden ontgoocheld en stuurden de aandelenkoersen lager.

Waarom haalt de ECB de grote middelen niet boven? "Het is het Europese verdrag, we mogen niets doen", zei Draghi. De Italiaan houdt daarmee de principiële, Duitse lijn aan, die uitgaat van een behoudende geldpolitiek.

De oplossing van de Europese schuldencrisis moet eerder gezocht worden bij de uitbouw van het Europese noodfonds, verklaarde Draghi. Hij gooit de bal daarmee weer in het kamp van de regeringsleiders.

0,3 procent groei

Op voorstel van Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy bekeken die gisterenavond of het tijdelijke noodfonds EFSF (440 miljard euro) kan blijven doorwerken na de start van het permanente noodfonds ESM (500 miljard euro). Als de twee fondsen vanaf volgend jaar tegelijk operationeel zijn, komen de leiders opnieuw dichter in de buurt van de 'bazooka' die ze hadden beloofd om de crisis te bezweren.

De ECB-voorzitter is erg somber over de Europese economie. In september voorspelde de centrale bank nog een groei van 1,3 procent, maar dat werd gisteren bijgesteld tot amper 0,3 procent. (EV/MR/JCS)