Direct naar artikelinhoud

'Er heerst een kleine omerta in Open Vld'

Er wordt gemord binnen Open Vld. Zonder tegenkandidaat lijkt Gwendolyn Rutten een vrijgeleide te krijgen om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Geen goede zaak, vindt ook Arne Vandendriessche (32).

Kandidaat-voorzitters kunnen zich nog tot 26 februari aanmelden, maar voorlopig lijkt niemand de handschoen te willen opnemen tegen Rutten. Volgens Vandendriessche is het geen goede zaak dat ze zonder tegenstand een nieuw mandaat krijgt. "De laatste maanden ben ik echt bezorgd, boos zelfs. In heel veel dossiers verloochenen we onze liberale basisprincipes. In de Vlaamse regering worden we beschouwd als een belastingpartij. Dat gaat volledig tegen onze ideologie in. We zouden ook de voorvechters van de kmo's moeten zijn, maar in de praktijk is dat niet het geval. En ook over de vluchtelingencrisis blazen we warm en koud tegelijk. We hinken voortdurend op twee gedachten."

Wat is dan een goede liberale aanpak van de vluchtelingencrisis?

"Het is belangrijk om vluchtelingen en economische migranten niet op één hoop te gooien. Vluchtelingen zijn op de vlucht voor oorlog, en zij moeten geholpen worden. Op het moment dat de crisis voorbij is, en de oorlog gedaan, kunnen zij terugkeren. Economische migranten hebben we nodig. We moeten de boodschap geven dat zij zeker welkom zijn als ze bijdragen aan onze maatschappij. We moeten proactiever onze eigen koers varen, in plaats van voortdurend te reageren op wat andere partijen doen."

Als er binnen de partij onvrede heerst, waarom roeren de partijtoppers zich dan niet?

"Er heerst een kleine omerta in de partij. Heel wat mensen hebben wat te verliezen. Ik ben een onthechte liberaal. Ik ben ondernemer en heb minder te verliezen. Ik ken verschillende mensen die zich kandidaat wilden stellen voor het voorzitterschap maar dat niet gedaan hebben doordat de verkiezingen vervroegd werden. Op die manier heeft Rutten mogelijke tegenkandidaten monddood gemaakt."

Vincent Van Quickenborne is geen kandidaat, maar zei eerder al dat Rutten niet zomaar zonder project herverkozen kan worden. Zelf zegt ze met haar project te komen na 26 februari.

"Nog negen dagen en ze zit safe, maar je kunt niet zonder verhaal naar de verkiezingen gaan. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet tegen deze voorzitter, maar ik wil een ambitieuze partij. Nu kijkt de partij voortdurend naar beneden. In de laatste peiling haalden we 13,5 procent, en verschillende parlementsleden met wie ik heb gesproken, verwachten dat dat de volgende keer nog minder zal zijn. Maar we moeten weer naar boven kijken. We zijn de ideeënpartij, maar de laatste tijd reageren we alleen maar op anderen."

Waarom stelt u zich niet zelf kandidaat?

"Kijk, ik wil me daar niet achter wegsteken, maar ik ben in de eerste plaats ondernemer. Ik wil ook geen kandidaat zijn enkel om een tegenkandidaat te hebben. Ik wil iemand met een liberale visie, die terugkeert naar onze principes. We moeten weer voorspelbaar worden. De mensen moeten weten wat ze kunnen verwachten als de liberalen er bij zijn."