Direct naar artikelinhoud

Britse geheime dienst rekruteert homo's

Londen l De Britse geheime dienst MI5 gaat samenwerken met de belangrijkste holebilobby van het land, Stonewall, om meer homoseksuelen te rekruteren.

Tot 1990 werden ze niet toegelaten tot deze jobs, omdat de overheid meende dat homo's gemakkelijk te chanteren waren. De MI5 gaat nu ook zijn spionnen aanmoedigen om open te zijn over hun seksualiteit.

De geheime dienst had Stonewall advies gevraagd om hun diensten, in alle rangen en functies, meer holebivriendelijk te maken. Na de aanslagen van 7 juli 2005 op de Londense metro startte MI5 al met een intensief rekruteringsprogramma, dat vooral gericht was op Britse moslims en mensen die een Aziatische taal spraken. Maar de dienst gaat nu dus ook actief op zoek naar homo's, in een poging een weerspiegeling te worden van de Britse maatschappij.

"Ik ben optimistisch dat binnen tien à vijftien jaar het werknemersprofiel van de MI5 overeenkomt met de doorsnede van de moderne maatschappij", zegt Ben Summerskill, directeur van Stonewall. "Er is geen enkele reden dat er geen homoseksuele of lesbische directeur-generaal aan het hoofd van de dienst kan staan."

Het verbod op homoseksuelen voor 'gevoelige overheidsfuncties' kwam er na de ontmanteling van de Cambridge Spy Ring, een groep van vijf Britse, ex-Cambridgestudenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren vijftig spioneerden voor de Sovjet-Unie. Twee van hun leiders, Guy Burgess en Anthony Blunt, bleken later homo's te zijn. Toen de spionage eind jaren zeventig aan het licht kwam, was het voor de Britse overheid duidelijk dat homo's niet te vertrouwen waren.

Stonewall zal nu een 'holebinetwerk' voor MI5 opzetten en de geheime dienst opnemen in zijn rekruteringsgids, een lijst van holebivriendelijke werkgevers. Het plan om Stonewall bij de geheime dienst binnen te halen, werd vorig jaar goedgekeurd door MI5-directeur-generaal Jonathan Evans, toevallig een vroegere studiegenoot van Summerskill. (GJ)