Direct naar artikelinhoud

Hersteloperaties kerncentrale Fukushima verlopen moeizaam

‘Er is licht aan het einde van de tunnel.’ Zo omschrijft de Japanse premier Naoto Kan de moeizame herstellingswerken in de Japanse kerncentrale. De zes reactoren van Fukushima I hebben opnieuw elektriciteit, maar het merendeel heeft nog steeds geen koeling. Het energiebedrijf Tepco kwam gisteren opnieuw in opspraak omdat het vooral daklozen, minderjarigen en gastarbeiders in de centrale zou tewerkgesteld hebben.

Dat de beschadigde kerncentrale Fukushima I opnieuw stroom ontvangt, is een eerste stap in de goede richting. De technici van beheerder Tepco zijn erin geslaagd de zes reactoren met de elektriciteitskabels te verbinden. “We denken dat we de situatie in reactors 3 en 4 hebben kunnen stabiliseren”, verklaarde Bill Borchardt, operatiehoofd van het Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission aan het Britse persagentschap Reuters.

In een van de reactoren wordt opnieuw water gepompt en lijkt de koeling dus een feit. Maar toen er gisterenochtend opeenvolgend rook ontsnapte uit reactoren 3 en 2, moest de brandweer alle blusactiviteiten staken. Enkele personeelsleden werden in allerijl geëvacueerd toen een grijze rook opsteeg uit reactor 3. De rook zou uit het opvangbekken komen waar de splijtstofstaven bewaard worden. Toch was het stralingsniveau niet dramatisch gestegen, benadrukte het Japanse Nucleaire Veiligheidsagentschap.

Even later was het de beurt aan reactor 2, waar witte rook zijn weg naar boven vond. Volgens Tepco ging het om stoom. “De crisis is nog niet opgelost en de situatie blijft zeer ernstig”, zei Yukiya Amano, hoofd van het Internationaal Atoomagentschap. “Maar ik ben er zeker van dat deze crisis bedwongen zal worden”, eindigde hij met een positieve noot. Wat er precies aan de hand is in de reactoren 2 en 3, bleef evenwel onduidelijk.

De Japanse autoriteiten hebben ondertussen de voedselexport vanuit vier prefecturen in de buurt van Fukushima een halt toegeroepen, nadat er sporen van radioactiviteit aangetroffen werden. De bewoners in de omgeving van de kerncentrale hebben de raad gekregen geen water uit de kraan te drinken, door de verhoogde waarden van radioactieve jodium, “alhoewel dit niveau geen gevaar vormt voor de volksgezondheid”, klinkt het. Ook in het zeewater werd een verhoogde straling vastgesteld.

Hoewel er een verhoogde radioactiviteit is bij de spinazie en melk, mogen ze van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel geconsumeerd worden.

Daklozen en minderjarigen

Het energiebedrijf Tepco kwam gisteren trouwens opnieuw in opspraak omdat er in de kerncentrale vooral daklozen, minderjarigen en gastarbeiders zouden tewerkgesteld zijn. De informatie is afkomstig van de Duitse zender ARD maar wordt ontkend door het bedrijf. Tepco kwam voordien ook al in opspraak omdat tientallen veiligheidsrapporten onder de mat werden geschoven.” (SV)