Direct naar artikelinhoud

Arm Mexicaans meisje moet volgende Steve Jobs worden

Mexico heeft een nieuwe heldin. De 11-jarige Paloma, die in een sloppenwijk woont en ijzer raapt, won het landelijke concours voor wiskunde.

Ze heet Paloma Noyola Martínez, heeft haar vader verloren en woont in een door drugsgeweld geteisterde sloppenwijk in Matamoros, een stad in Noord-Mexico. Geen uitzonderlijk levensverhaal, tot het Amerikaanse blad Wired Paloma zopas op zijn voorpagina zette. 'De toekomstige Steve Jobs', titelde het magazine, in een verwijzing naar de overleden oprichter van Apple. In luttele dagen tijd verwierf het meisje een heldenstatus.

Paloma kreeg dan ook iets voor elkaar waar kinderen van haar komaf doorgaans niet toe in staat geacht worden. In het landelijke examen voor wiskunde, waar alle scholieren van Mexico aan deelnemen, behaalde ze 921 punten, het maximum. Wat meer is: bijna de hele klas van leraar Sergio Juárez Correa (32) zette puike resultaten neer.

Zelfstudie

Niet het comfort van het schooltje verklaart de prestaties (het ligt naast een afvalstort en beschikt over water noch telefoon), wel de methodiek van Sergio.

De leraar, die aanvankelijk niet in Paloma's woonwijk wilde werken, had lak aan Mexico's officiële lesprogramma wiskunde. Hij ontwikkelde zijn eigen methode en baseerde die op nieuwsgierigheid en zelfstudie. Zijn leerlingen zitten in kleine groepen samen, mogen zelf hun mening over een vraagstuk formuleren en in alle vrijheid oplossingen aanreiken.

Gezien haar prille bekendheid zal Paloma, die zich inmiddels ook in bijkomende testen bewees, vermoedelijk de studiebeurs wel in de wacht slepen waar ze van droomt. In afwachting blijft ze evenwel oud ijzer verzamelen, samen met haar zeven broertjes en zusjes. Als de kinderen niet werkten, dan kon Paloma's moeder haar gezin niet langer onderhouden. Pa overleed vorig jaar aan longkanker.

"Als ik wil, dan kan ik", zo luidt Paloma's levensmotto. Ze droomt ervan lerares wiskunde te worden, al zit er volgens Wired meer in. "Als ze de kans krijgt, dan wordt ze een genie als Jobs", schrijft het blad.

Dat zouden meer Mexicaanse leerlingen wel kunnen, als 's lands onderwijs er niet zo beroerd aan toe was. President Enrique Peña Nieto probeert aan de almacht van de historische onderwijsvakbond SNE te tornen, maar die 'staat binnen de staat' bijt stevig van zich af. Ook curricula en pedagogiek zouden helemaal om moeten.

Van haar schooldirecteur heeft Paloma intussen een laptop cadeau gekregen. Nu alleen die aansluiting op de elektriciteit nog, thuis.