Direct naar artikelinhoud

De ene gigant aast op de andere

De Amerikaanse voedselgigant Kraft Heinz, bekend van de ketchup, heeft een overnamevoorstel gedaan aan Unilever. Er is een bod ingediend van 46,61 euro per aandeel, waarmee het totale bod uitkomt op 130,6 miljard euro. Dat wees Unilever af, maar Kraft Heinz geeft niet op.

Kraft Heinz wil het voorstel verder met Unilever bespreken. Als de overname er komt, wordt het een van de allergrootste fusies ooit. Grootaandeelhouders van Kraft Heinz zijn de beroemde beleggingsmiljardair Warren Buffett, een van de rijkste mensen in de wereld, via zijn vehikel Berkshire Hathaway, en het Braziliaanse investeringsfonds 3G. Zij bewerkstelligden in 2015 de fusie van Kraft Food met Heinz. Zowel de voorzitter van de raad van bestuur als de CEO zijn medewerkers van 3G.

Volgens het Amerikaanse concern zou een samengaan een mondiaal leidend concern op het gebied van consumentenproducten creëren, waarmee het langetermijnbelang van beide bedrijven het best is gediend. Maar er is geen zekerheid dat het tot een formeel overnamebod komt. De koers van Unilever schoot 10 procent omhoog op de beurzen in Londen en Amsterdam.

Het Brits-Nederlandse Unilever is een van de grootste producenten van voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmetica in de wereld. Het heeft wereldwijd 126.000 mensen in dienst en een jaarlijkse omzet van meer dan 50 miljard euro.

Indien de Amerikanen er alsnog in slagen Unilever in te lijven, ontstaat het op een na grootste voedingsmiddelenconcern in de wereld, na Nestlé. Analisten vrezen alleen dat Kraft Heinz meteen daarna grote delen van Unilever zal verkopen, zoals de divisies huishoudelijke schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Anders kan het de overname niet betalen.

Daarom zijn er vraagtekens te plaatsen bij de motieven van Kraft Heinz. Grootaandeelhouders van het bedrijf zijn de beroemde beleggingsmiljardair Warren Buffett, met een persoonlijk vermogen van meer dan 70 miljard euro een van de drie rijkste mensen in de wereld, en het Braziliaanse investeringsfonds 3G. Van dat fonds is bekend dat het als een soort private equitybedrijf vooral op korte termijn opereert. Zij bewerkstelligden in 2015 al de fusie van Kraft Food met Heinz.

Op de beurs staat Unilever bekend als een weduwen- en wezenfonds dat de aandeelhouders altijd een keurig dividend uitkeert en slechts weinig in opspraak komt. Overnamegeruchten over Unilever zijn er veel geweest, maar tot een concreet overnamebod was het nog nooit gekomen.

Tomatenketchup

Heinz werd al in 1869 opgericht door de immigrant Henry J. Heinz. Het eerste succesvolle product was de tomatenketchup. Later werd Heinz ook de grootste producent van baked beans in de VS. Kraft is het product van de ene na de andere fusie, overname en afsplitsing.

Unilever ontstond in 1930 door een fusie van de Britse zeepfabrikant Lever Brothers met de Nederlandse Margarine Unie. De oorsprong van het concern ligt in het Nederlandse stadje Oss, waar de families Van den Bergh en Jurgens aan het einde van de 19de eeuw na boter ook margarine gingen produceren. In de afgelopen decennia deden al herhaaldelijk overnamegeruchten de ronde over Unilever.

Bekende producten zijn Blue Band, Calvé, Omo, Zwitsal, Ola, Ben & Jerry's, Dove en Sanex.