Direct naar artikelinhoud

Visa koopt Visa

De Amerikaanse betaalkaartenreus Visa koopt zijn Europese tegenhanger Visa Europe voor 16,5 miljard euro. Dat bedrag kan nog oplopen tot 21,2 miljard euro. De deal kan ook de Belgische banken miljoenen opleveren.

De twee poten van het bekende betaalmerk worden opnieuw verenigd, nadat ze acht jaar gescheiden hebben geleefd. Visa trok in 2007 naar de beurs, zonder Europese tak. Sindsdien is het Europese Visa in handen van meer dan drieduizend banken, waaronder ook Belgische. De jongste jaren werd het gebrek aan inkomsten uit Europa als een zwakte gezien voor het Amerikaanse Visa, zeker omdat grote concurrent MasterCard wel wereldwijd actief is.

Visa maakte al langer duidelijk dat het Visa Europe naar zich toe wilde trekken. Bij de jongste kwartaalcijfers bevestigde Visa dat het in gesprek was met zijn voormalige dochterbedrijf. Die gesprekken zijn nu afgerond. De betaalkaartengroep verwacht nu zijn slag te slaan in "een zeer aantrekkelijke regio" met grote kansen voor verdere groei.

Visa Europe beheert meer dan vijfhonderd miljoen betaalkaarten in Europa. Visa legt in eerste instantie 11,5 miljard euro cash op tafel, aangevuld met aandelen ter waarde van 5 miljard euro. Vier jaar na de afronding van de overname kan het overnamebedrag oplopen tot 21,2 miljard euro.

Ruim drieduizend betrokken banken kunnen profiteren van de verkoop. Het Britse Barclays strijkt het grootste bedrag op.

De overname moet Visa in Europa een betere positie geven in de concurrentiestrijd met rivaal MasterCard. Dat bedrijf kan echter ook profiteren, door deals te sluiten met banken die eerder verbonden waren aan Visa, maar nu mogelijk voor een andere partij willen kiezen.

Visa maakte ook de resultaten van het in september afgesloten boekjaar bekend. Daarin haalde het bedrijf een nettowinst van 5,7 miljard euro, 16 procent meer dan een jaar eerder.