Direct naar artikelinhoud

Rebelse flessen

Kan een wijn rebels zijn? Zeker. Bijvoorbeeld door de reglementen aan zijn laars te lappen. En in Frankrijk moet je daar niet te wild voor doen, want de wijnwetgeving ruikt er sterk naar reglementitis. Sommige producenten hebben daar lak aan en doen gewoon hun zin. Wat moet je doen als je prachtige merlot in je wijngaard hebt, maar de appellation waarin je domein gelegen is, verbiedt het gebruik ervan? Vroeger kon de rechtbank je dwingen die prachtige wijnstokken uit te rukken. Nu kun je je wijn veelal zelf declasseren tot vin de pays of zelfs vin de France, de nieuwe benaming voor vin de table, het allerlaagste echelon.

Vroeger werd deze categorie met de nek aangezien, maar sinds het iconische Sassicaia (in Bolgheri) de weg toonde aan de rebellen, door in Toscane een wijn te maken van cabernet en merlot, en zijn wijn zelf declasseerde tot vino da tavola, zijn er velen die zich afvragen: waarom mooi binnen de lijntjes kleuren? Waarom zich houden aan de regels als je overtuigd bent van de kwaliteit en je eigen gelijk?

Maar niet alleen rebellen omhelzen deze categorie, ook grote wijnmerken. Zij zijn tuk op de vrijheid van oogstjaar. Je mag in deze categorieën wijnen van verschillende jaren mengen, waardoor je jaar in jaar uit eenzelfde stijl en kwaliteit kunt brengen. Er is ten slotte ook nog een aangename financiële bonus verbonden aan vin de France: de producenten hoeven ook minder taksen te betalen.

Producent Domaine Léonine
Cuvée Chuck Barrick
Druivenras Syrah, grenache
Regio Regio Roussillon (Vin de France)
Oogstjaar 2011
Sappig met nog goed present zwart fruit, hint van garriguekruid. Intens en toch vrij lichtvoetig dankzij een korte schilweking. Mag lichtjes gekoeld worden, houdt van eenvoudige, gestoofde herfstgerechten. Laag alcoholgehalte (12%).
A Taste Affair, € 13,95

Producent Jerôme Jouret
Cuvée Les Fleurs Sauvages
Druivenras Viognier
Regio Ardèche, zuidelijke Rhône (vin de France)
Oogstjaar 2013
Duidelijk ongefilterd, complex van aroma,met abrikoos, perzik, zachte kruiden. In de mond een intense sucrositeit, rondeur, vetjes op de tong. Lange, zachte afdronk. We denken als foodmatch niet aan witte vis, maar eerder aan gegrilde gamba's, wit vlees of halfharde kazen zoals comté.
Divino, € 12,95

Producent La Mordorée
Cuvée La Remise de la Mordoré
Druivenrassen Merlot en marselan
Regio Zuidelijke Rhône (vin de France)
Oogstjaar 2011
Dit is de beschaafde verleider: aangename, zuivere neus van klein zwart bosfruit, erg vlot in de aanzet, medium diepte, eenvoudig van smaakpalet maar voldoende gestoffeerd en een soepele, zijdeachtige afdronk. Allemansvriend.
Invoerder: Van den Bussche Gent, € 7,10

Affligemse ziel

Affligem nodigt u uit om de fraaie foto's van Serge Anton over de brouwerij en de Ziel van Brussel te ontdekken in Elsene, Kasteleinsplein 3. Op woensdag 28/10 en 4/11 kunt u vanaf 15 uur uw artistieke ziel ter plekke trouwens (gratis) laven.

Onze favorieten: de hoprijke Affligem Patersvat of Triple.

DM op Megavino

Er zijn erg goede redenen om Megavino met gastregio Elzas niet te missen. Niet alleen kunt u er 10.000 wijnen proeven, u kunt ook komen supporteren voor de De Morgen-lezers die meedingen naar de titel Vinoloog van het Jaar. Inzet: 300 flessen wijn. Afspraak in Paleis 1, zaterdag 24/10 (vandaag dus) om 14 uur.