Direct naar artikelinhoud

Vlaamse musea: 'Minister heeft goed geluisterd'

Daar is hij dan: de conceptnota 'Cultureel Erfgoed' over het toekomstige museumbeleid. Het document valt in de smaak bij de Vlaamse museumsector, meldt Patrick Allegaert van het Overleg Vlaamse Musea: 'Een eerste stap naar meer middelen.'

Begin dit jaar trok de sector nog aan de alarmbel: de structurele onderfinanciering zorgde ervoor dat ze hun deuren konden openzetten, maar daar stopte het ook. Er was amper een aankoopbeleid of geld voor wetenschappelijk onderzoek. De musea verenigden zich in een uniek platform, Overleg Vlaamse Musea, en stuurden een visienota naar Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister van Cultuur. "De minister heeft goed geluisterd. Hij voelt wat er binnen de sector leeft en heeft dit allemaal bijzonder goed uitgewerkt."

Naast het belang van internationalisering loopt ook de samenwerking tussen de musea onderling als een rode draad door het document. De minister denkt hierbij aan het fusioneren van bijvoorbeeld het aankoopbeheer of de verzekering van de collecties. "Er is nog te veel versnippering. Het zou beter zijn als de aankopen wat gerichter zouden gebeuren", vertelt Gatz.

Opvallend in de nota is dat er nergens wordt gesproken over een museumkaart, iets wat door het Overleg Vlaamse Musea begin dit jaar wel werd voorgesteld. De museumkaart is bijzonder populair bij onze noorderburen, en laat de houder een jaar lang gratis naar de deelnemende musea gaan. Op tijdelijke exposities krijgt hij een fikse korting. Allegaert ziet er alvast geen probleem in: "Wat ik uit de nota haal, is dat de sector zelf ook initiatieven mag nemen op vlak van samenwerking."

Likkebaardend

De minister liet weten dat hij het idee niet helemaal overboord gooit: "We kijken likkebaardend naar het Nederlandse model en ik ben dan ook bereid om dit gesprek met de sector en CultuurNet Vlaanderen aan te gaan. Wel wil ik onderzoeken of we de museumkaart kunnen koppelen aan de al bestaande UiTPAS."