Direct naar artikelinhoud

CD&V vraagt sluiting preopvang asielzoekers

De overgrote meerderheid van de bedden in de preopvang voor asielzoekers blijft leeg. De regering evalueert het systeem. CD&V is duidelijk: 'Sluit de WTC 3-torens.'

Herinner u het Maximiliaanpark in Brussel eind vorige zomer. Omdat de Dienst Vreemdelingenzaken niet kon volgen met de registratie van asielzoekers ontstond er al snel een tentenkamp op het grasveld vlakbij. Om die taferelen te vermijden, begon de regering in september met zogenoemde preopvang in de WTC 3-torens, de kantoorgebouwen in de buurt. Daar moesten nieuwkomers wachten tot ze een plaats in het reguliere opvangnetwerk kregen.

Nu de instroom van vluchtelingen bijna is stilgevallen, staan de meeste bedden leeg. Volgens CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri is het tijd om de WTC 3-torens te sluiten. Op het hoogtepunt was er plaats voor 1.300 mensen, de regering bracht dat aantal deze maand al terug naar 640. De afgelopen week sliepen er slechts 71 mensen.

"Momenteel is slechts 88 procent van de plaatsen in de reguliere asielcentra bezet. Dat komt neer op zowat 2.000 plaatsen die nog vrij zijn", zegt Lanjri. "Waarom kun je die 71 mensen uit de preopvang daar niet meteen plaatsen?"

De plaatsen in WTC 3 zijn erg duur. Het gebouw moet gehuurd en onderhouden worden. Voor de laatste vier maanden van 2015 betaalde de regering bijna 3 miljoen euro. "De reguliere opvang is goedkoper én flexibeler", voert Lanjri aan.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) houdt echter rekening met een nieuwe stijging van het aantal asielzoekers. "Komende zomer zal allicht de omgekeerde vraag weerklinken: waarom de preopvang gesloten is." Ook stelt hij dat de buffer in het reguliere circuit afneemt. Veel tijdelijke opvangplaatsen, bijvoorbeeld op campings of vakantiecentra, worden dezer dagen gesloten.

Maar de preopvang staat nog om een andere reden ter discussie. Zowel Lanjri als Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt verdenkt Francken ervan dat hij het systeem gebruikt voor een 'doorwuifpolitiek'. Terwijl de asielzoekers eigenlijk meteen geregistreerd zouden kunnen worden als vluchtelingen, worden ze nu in een wachtkamer gezet. Ze worden niet in het Europese registratiesysteem ingevoerd. Dat bevestigt Francken ook.

Gelijkaardig systeem

Op die manier hebben ze de kans om nog door te reizen naar een ander land. Volgens Lanjri houdt Francken zich niet aan de internationale regelgeving. De N-VA'er voert aan dat andere landen, zoals Duitsland, een gelijkaardig systeem hanteren.

Ook binnen de regering is er discussie over de preopvang. Volgende week wordt de kwestie besproken op de ministerraad.