Direct naar artikelinhoud

Galant wil stadsnet Antwerpen laten wachten

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil niet aan nieuwe grote stadsnetten beginnen zolang dat van Brussel niet helemaal afgerond is. 'Antwerpen moet wachten', zegt ze in een interview met de Waalse zakenkrantL'Echo.

Minister Galant gaat op de rem staan. In het regeerakkoord is vastgelegd om voorstadsnetten uit te bouwen in Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Met name in Antwerpen zijn de plannen het concreetst, omdat de fileproblemen daar het grootst zijn. Maar daar wil Galant pas werk van maken als het voorstadsnet rond Brussel volledig afgewerkt is.

"In België is het de traditie om aan tien dingen tegelijk te beginnen, met één grote chaos tot gevolg. Ik stel voor dat we eerst het voorstadsnet rond Brussel volledig afwerken voor we spreken over Antwerpen, Charleroi en Luik. Ik ken de vraag vanuit Antwerpen, maar een betere coördinatie van het aanbod kan al veel oplossen", zegt ze in een interview metL'Echo.

Het Brusselse voorstadsnet, het vroegere GEN dat intussen herdoopt is in de S-Baan, bezorgt de regering kopbrekens. Het was aanvankelijk de bedoeling om in 2012 met alle werken klaar te zijn, maar die deadline is steeds weer opgeschoven. Delen van het netwerk zijn intussen geactiveerd, maar volledige oplevering wordt pas verwacht tegen 2025. Dat zou betekenen dat Antwerpen minstens tot dan zou moeten wachten voor de ontwikkeling van zijn voorstadsnet.

Speciale pot

Intussen rijzen er ook vele vragen over de financiering van het Brusselse voorstadsnet. Galant ontkent dat er geen geld meer voor is. "In het GEN-fonds zit nog ongeveer 100 miljoen euro. We zullen dus bijkomende fondsen moeten vinden, naar schatting 126 miljoen om alles klaar te krijgen", zegt Galant. Ze kijkt daarvoor naar Beliris, een speciale pot die de federale overheid aan Brussel geeft voor zijn hoofdstedelijke taken.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de uitspraak van Galant dat Antwerpen moet wachten. "Er moet niet herbegonnen worden met de wafelijzerpolitiek. Het kan niet dat Vlaanderen gegijzeld wordt omdat in Vlaams-Brabant bepaalde vergunningen niet verleend worden."