Direct naar artikelinhoud

Metalband Channel Zero verliest grote vriendelijke reus

De Belgische metalscene is in rouw door het plotse en onverwachte overlijden van Phil Baheux, beter bekend als Phil B. De drummer van Channel Zero is zaterdagochtend dood aangetroffen in zijn woning in Louvain-la-Neuve. Hij werd 45 jaar.

Channel Zero moet onverwachts afscheid nemen van drummer Phil B en schrapte dit weekend het optreden in Kortrijk. Maar komende woensdag gaat het geplande optreden op het Brussel Summer Festival wel door, met een akoestische set als eerbetoon. De groep was bezig met de preproductie voor een nieuw album, dat begin volgend jaar zou verschijnen. Het moest de opvolger vormen voor hun comebackplaat Feed 'Em with a Brick uit 2011. Hoe het daarmee verder moet, is voorlopig onduidelijk.

Het nieuws over het plotse en onverwachte overlijden van Baheux zorgde voor een schokgolf bij de Belgische metalliefhebbers. Baheux was een reus van een vent, die mokerslagen uitdeelde achter zijn drumstel. Hij was een man die hield van lange nachten en mooie vrouwen. En die soms in aanraking kwam met de autoriteiten. Zo trad hij op Graspop 2010 nog op met een enkelband, na een zoveelste verkeersovertreding. Naast drummer was hij ook professioneel tattooartiest, met een eigen studio in Louvain-la-Neuve.

Split op het hoogtepunt

Achter Baheuxs ruwe imago ging ook een zacht man schuil. Als iemand die lachend door het leven ging en veel liefde had voor zijn zoontje, zijn moeder en zijn bandleden. "Phils onverwachte overlijden is een zeer grote schok en surreëel", vertelt zanger Franky De Smet-Van Damme. "Uitgerekend nu maandag zou hij zijn drumpartijen voor de nieuwe plaat beginnen opnemen. Hij was in topvorm."

Het was Baheuxs vriendin die hem zaterdagochtend aantrof. Alle hulp kwam te laat. De doodsoorzaak blijft voorlopig onbekend. "Het is ons een compleet raadsel", zegt Marlon Waghemans, manager van Channel Zero. "Wie Phil kende weet dat hij de laatste was van wie je verwachtte dat hij zo jong zou sterven."

Phil Baheux was een stichtend lid van Channel Zero. Met Baheux in de rangen werd Channel Zero de grootste Belgische metalband. Een echte Belgische act, met zowel een Vlaming, Waal als twee Brusselaars in de bezetting. Channel Zero maakte furore met Unsafe (1995) en Black Fuel (1997), maar splitte op het hoogtepunt. Begin 2010 maakte de groep bekend weer bij elkaar te komen, en verkocht ze de Brusselse AB zes keer uit. Een absoluut record. De metalgroep stond meermaals op Torhout/Werchter (heden Rock Werchter), en trad ook op Pukkelpop op.

Eind juni deed Baheux met enkele groepsleden van Channel Zero nog een opgemerkt gastoptreden, tijdens het gesmaakte concert van Down op Graspop Metal Meeting. Daar kwam hij op slotsong 'Bury Me in Smoke' even mee drummen. Baheux kreeg nadien een gepast compliment om zijn kunde van de legendarische Down-frontman Phil Anselmo (ex-Pantera). Het deed Baheux meteen dromen van een gezamenlijke tour. Dat heeft niet mogen zijn.