Direct naar artikelinhoud

Rik Torfs loopt niet in de pas

Een swingende aartsbisschop, een stormloop aan professoren in toga en in het stralende middelpunt rector Rik Torfs. De opening van het academiejaar aan de KU Leuven was opmerkelijk.

Opwinding in Leuven, waar talloze politieagenten het gebied rond het rectoraat in de Naamsestraat hadden afgezet. De opening van het academiejaar door de nieuwe rector Rik Torfs wekte veel interesse op. Bij omstaanders, media, maar ook bij de academici zelf.

Al blonken twee mensen uit in afwezigheid: de door Torfs ontslagen directeur communicatie Pieter Knapen (ex-VRT), en Freddy Jochmans, de rechterhand van de vorige rector Mark Waer. Hij hield na een onderhoud met zijn nieuwe baas de eer aan zichzelf.

Zelden waren er zo veel professoren aanwezig op de eerste dag van het universitaire jaar. Voor de priester van de Universitaire Parochie, die mee de traditionele misviering leidde, zal het lang geleden zijn dat hij rijen zag staan tot in de zijbeuken van de Sint-Pieterskerk.

Gezegend en wel trokken de professoren in een langgerekte stoet naar de Pieter De Somer-aula, waar de rector zijn kudde zou toespreken. Ook hier was er sprake van een volkstoeloop. In de entourage van Torfs klonk het dat bijna 1.200 mensen zich hadden ingeschreven voor de opening, ruim 350 meer dan de capaciteit van het auditorium.

Uiteindelijk vonden velen toch een plekje met uitzicht op de eerste rijen. Daar zaten, in de nabijheid van Torfs, onderwijsminister Pascal Smet (sp.a), baas van het katholiek onderwijs Mieke Van Hecke en aartsbisschop André Léonard.

En toen gebeurde wat waarschijnlijk niemand had verwacht. In plaats van een streepje klassieke muziek, zoals gebruikelijk bij de opening van het academiejaar, stormde Paul 'Boogie Boy' Ambach het podium op. Aanvankelijk staarden de in toga gestoken professoren een beetje onwennig voor zich uit, maar al snel gingen de handen op elkaar. In de grote aula werd zelfs - voorzichtig - meegezongen.

Ambach krijste Ray Charles achterna, toen zijn orkest I Got a Woman inzette. "I got a woman way over town that's good to me, she's there to love me both day and night", galmde door het gebouw. Aartsbisschop Léonard voelde zich als een vis in het water: hij deinde mee op de muziek, knipte met zijn vingers en lachte breeduit toen Ambach naast hem kwam zitten.

Stilte keerde pas weer toen de werkgroep Vrouw en Universiteit aandacht vroeg voor de kansen van vrouwelijke academici. "Hoewel 60 procent van de afgestudeerden vrouwelijk is, telt de KU Leuven slecht 13 procent vrouwen onder de gewoon hoogleraren", zei Nellie Konijnendijk. "Dat is slechter dan het EU-gemiddelde van 20 procent." Zij drong aan op quota en meer transparantie bij aanstellingsprocedures.

Torfs zorgde zelf voor het slotakkoord. Hij gaf aan dat er van hem geen grootste omwentelingen verwacht moeten worden en richtte zich haast rechtstreeks tot Smet, toen hij vertrouwen vroeg van de overheid.

"We weten echt wel wat ons te doen staat om bij de beste universiteiten van Europa te blijven. We hebben geen externe betutteling nodig om plotseling behoorlijk Engels te gaan spreken, geen opgeheven vingertje om de genderproblematiek tot in haar diepste wortels aan te pakken en geen pedagogische prijskampen om spannend les te geven."