Direct naar artikelinhoud

Roche haalt slag thuis in strijd om Genentech

BRUSSEL l Het Zwitserse farmabedrijf Roche haalt zijn slag binnen en kan Genentech overnemen. Roche heeft al bijna twintig jaar een deelname in het Amerikaanse biotechnologiebedrijf, maar de voorbije maanden was een overname zogoed als levensnoodzakelijk geworden, waardoor Roche zich in een overnamestrijd gooide. Genentech liet zich niet zomaar overmeesteren en Roche moest meermaals zijn biedprijs herzien. Uiteindelijk geeft Roche 95 dollar per aandeel van Genentech.

Het binnenhalen van Genentech was een must voor Roche, want Genentech heeft de meeste toekomstige geneesmiddelen van Roche in handen. Roche besteedt al jaren het gros van zijn onderzoek uit aan Genentech. Verschillende sperproducten van Roche verliezen in de komende jaren hun octrooien, waardoor Roche zijn toekomst dringend veilig moest stellen.

Genentech is het bedrijf achter onder meer de beloftevolle geneesmiddelen Avastin en Rituxan van Roche, beide middelen tegen kanker. Avastin zou volgens analisten de komende zes jaar weleens het best verkochte geneesmiddel kunnen worden. Het middel biedt soelaas tegen long-, borst- en rugtumors en wordt vandaag getest op 40.000 patiënten wereldwijd.

Door 95 dollar per aandeel te bieden trekt Roche zijn bod op tot 46,8 miljard dollar (37 miljard euro). In juli vorig jaar gaf Roche nog maar 89 dollar per aandeel.

Roche kondigde gisteren meteen aan dat verder grote acquisities niet meer op de agenda stonden, gezien de crisis. Het farmabedrijf houdt het op 'kleine' overnames van minder dan 60 miljoen dollar (47 miljoen dollar) en dat voor de volgende twee tot drie jaar.