Direct naar artikelinhoud

Pril vredesakkoord in Kenia krijgt steun van Condoleezza Rice

NAIROBI l De twee rivaliserende kampen in Kenia hebben een akkoord getekend dat de politieke crisis in het land moet oplossen. Dat meldde een woordvoerder van Kofi Annan, de voormalige VN-topman die in de Keniaanse crisis bemiddelt. De details van het akkoord zullen vandaag bekendgemaakt worden. Amerikaans president Bush, die vandaag aan een rondreis door Afrika begint, stuurt volgende week zijn buitenlandminister Condoleezza Rice naar Kenia om er Annan te ondersteunen in zijn bemiddelingsrol.

Onbevestigde berichten zeggen dat president Kibaki en oppositieleider Odinga een akkoord bereikten om samen in een 'grote coalitie' te stappen, maar anonieme regeringswoordvoerders ontkenden dat daarbij van een echte machtsdeling sprake zou zijn.

"De regering verwerpt de machtsdeling, maar biedt de oppositie aan erin plaats te nemen. Daarbij zou de president de bevoegdheden gebruiken die de grondwet hem verleent om een premier zonder beleidsmacht te benoemen en waardoor hij elk lid van het parlement minister kan maken", zei de bron tegen AFP.

Aan de zijde van de oppositie werd gisteren geen commentaar opgevangen.

Condoleezza Rice krijgt intussen van Bush de opdracht mee om in haar bemiddelingspoging te ijveren voor "een eind aan het geweld, gerechtigheid voor de slachtoffers en een terugkeer naar de democratie in Kenia".

Waarnemers stellen zich vragen bij het feit dat Rice pas naar Kenia afreist wanneer de vredesonderhandelingen zijn afgerond.

Het geweld in Kenia barstte los na de verkiezingen van eind december en kostte het leven aan meer dan duizend mensen.