Direct naar artikelinhoud

Verlies voor Barça en Real Madrid

Barcelona l Het FIFA-virus, dat is waar Barça aan lijdt volgens de Spaanse sportpers. De ziekte duikt niet toevallig op na de eerste competitienederlaag van Barcelona, zaterdag tegen Villareal (3-1).

Het virus veroorzaakt moeheid bij de vele internationals van de blaugranas en - in een ergere variant - blessures. Slachtoffer dit weekend was Deco, die voor vijf weken out is door een adductorenletsel. Ook bij Real Madrid kennen ze de symptomen. De landskampioen maakte een lusteloze indruk en ging net als zijn rivaal voor de eerste keer onderuit dit jaar, op het veld van Espanyol.

Nu strekt het de trainers van Real en Barcelona wel tot eer dat ze geen uitvluchten zochten bij het gevreesde 'FIFA-virus'. "Er zijn geen excuses", zei Bernd Schuster na de roemloze aftocht tegen Espanyol. "Als trainer van Real weet je dat je vaak spelers kwijt bent voor interlands." Schuster zag woensdag Arjen Robben en Gabriel Heinze door blessure uitvallen. De Duitse coach nam ook Robinho niet op in zijn selectie omdat die te laat terugkeerde uit Brazilië na de WK-kwalificatiezege tegen Ecuador. Robinho zou ook te lang gefuifd hebben. Veel woorden maakte Schuster uiteindelijk niet vuil aan de eerste seizoensnederlaag. "Het is eenvoudig: Espanyol heeft het goed gedaan en wij niet."

De verdediging van Real Madrid kende een complete offday. Al na één minuut was het kalf verdronken toen Riera een corner ongehinderd kon inkoppen. Tamudo maakte er in de 52ste minuut 2-0 van, de late goal van Sergio Ramos was slechts goed voor de statistieken. Meteen de vierde zege op rij voor revelatie Espanyol. "Misschien zat de vermoeidheid er voor wat tussen," analyseerde Predrag Mijatovic, sportdirecteur van Real.

Ook Barcelona ging voor de eerste keer in acht wedstrijden kopje onder. En net als voor Real bleek een vroege goal fataal. Na twee minuten opende Cazorla de score voor Villareal en Barça bleek nooit bij machte om te repliceren. De blessure van Deco maakte de pil alleen maar bitterder voor de Catalanen, die aantraden zonder Ronaldinho. Gestraft omdat hij net als Robinho te veel gefeest had of gaf Rijkaard hem wat rust voor het Europese treffen met Glasgow?

Het enige lichtpunt bij de blaugranas was het doelpunt van Bojan Krkic, die met zijn 17 jaar zo de jongste doelpuntenmaker ooit is voor Barcelona. Verdediger Eric Abidal vertelde dat iedereen zich moe voelt door de "drukke kalender". Rijkaard had er geen oren naar: "Villareal was op alle vlakken superieur. Je kan allerlei excuses gaan zoeken, maar we maakten het Villareal te makkelijk. Zij waren veel agressiever en wij deden ons werk niet." (VH)