Direct naar artikelinhoud

Duizenden echtparen wachten op 1 september om te scheiden

Duizenden koppels wachten om te scheiden tot het 1 september wordt, zodat ze van de voordelen van de nieuwe echtscheidingswet kunnen genieten. 'Het zal maandag file zijn in de rechtbank', zegt advocate Francine Dans.

Door Katrijn Serneels

BRUSSEL l Op 1 september gaat de nieuwe scheidingswet van kracht, waardoor meer mensen recht hebben op alimentatie. In bepaalde gevallen zal de scheiding ook sneller uitgesproken kunnen worden.

"Op mijn bureau ligt al een tiental verzoekschriften tot echtscheiding te wachten tot het 1 september is. Bij andere advocaten zal er ook zo'n stapeltje liggen", zegt advocate Francine Dans. "Ik vraag me af of de Vlaamse rechtbanken de toestroom van duizenden zaken zullen kunnen slikken de volgende weken. De wachttijden voor het inleiden van een echtscheiding zullen in september wat langer worden."

Waarom willen mensen liever wachten om te scheiden tot de nieuwe wet er is? "De nieuwe wet heeft vooral voordelen voor wie niet scheidt met onderlinge toestemming", zegt Frederik Swennen, professor familierecht aan de Universiteit Antwerpen. "Aan scheiden met onderlinge toestemming verandert niet veel, dat blijft eigenlijk bij het oude. Wat nieuw is, is dat je nu ook kunt scheiden op basis van onherstelbare ontwrichting. Deze nieuwe regeling heeft voordelen voor wie wil scheiden op basis van feitelijke scheiding, het niet meer delen van tafel en bed. Dat kan nu sneller. Vroeger moest je twee jaar feitelijk gescheiden leven, nu kun je al scheiden na een jaar feitelijk gescheiden leven. Als slechts één van de partners wil scheiden, dan kan de rechter je wel een reflectieperiode van zes maanden geven. Heel wat mensen die geen twee jaar willen wachten om te scheiden, wachten nu op 1 september. Het is niet zo dat iedereen nu opeens heel snel kan scheiden. De wet voorziet ook in andere gevallen in reflectieperioden."

De nieuwe wet betekent ook het einde van de echtscheiding met schuld, waarbij de schuldige partner - bijvoorbeeld degene die overspel pleegt - automatisch de alimentatie moet betalen. "Ook de nieuwe alimentatieregeling zorgt ervoor dat heel wat koppels tot september wachten. In de nieuwe regeling worden schuld en alimentatie van elkaar losgekoppeld. Dat betekent dat volgens de nieuwe wet meer mensen recht hebben op alimentatie, al zal het bedrag dat ze krijgen meestal kleiner zijn dan bij de oude regeling."

Zorgt de nieuwe wet nu dat mensen sneller en makkelijker uit elkaar kunnen gaan? "Het is niet makkelijker, het blijft ingewikkeld", zegt echtscheidingsadvocate Francine Jans. "Maar ik zie veranderingen ten goede in de nieuwe wet. Twee jaar wachten voor je kunt scheiden, dat was te lang. Men gaat ervan uit dat er zoiets bestaat als een scheidingsrecht. Voor de partner die niet wil scheiden, en die dus het pijnlijkste verwerkingsproces moet doormaken, zal het soms wel wat te snel gaan. Het recht om te scheiden komt vooral de partner die weg wil ten goede. Met de nieuwe wetgeving wil men ook vechtscheidingen zoveel mogelijk voorkomen, maar wie wil vechten, zal daar nog altijd wel wegen voor vinden. De wet kan daar weinig aan doen, mensen zijn nu eenmaal mensen."

Meer info: www.onzewegenscheiden.be