Direct naar artikelinhoud

Tom Barman krijgt Prijs voor Democratie

De prijs gaat naar Barman omdat hij de drijvende kracht was achter de 0110-concerten voor verdraagzaamheid

BRUSSEL l De Prijs voor de Democratie wordt dit jaar uitgereikt aan Tom Barman omwille van zijn rol bij de 0110-concerten. Dat vernam De Morgen uit goede bron.

dEUS-zanger Barman krijgt de prijs omdat hij de initiatiefnemer en de drijvende kracht was achter de 0110-concerten voor verdraagzaamheid, tegen racisme, tegen extremisme en tegen zinloos geweld. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen mobiliseerden de evenementen een bonte mix van meer dan honderd artiesten, van Helmut Lotti en Laura Lynn tot Arno en Sioen. Meer dan 100.000 mensen woonden op 1 oktober vorig jaar de gratis concerten bij in Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi.

De Prijs voor de Democratie is een initiatief van Democratie 2000 en vzw Trefpunt, en werd vijftien jaar geleden in het leven geroepen als reactie op de zwarte zondag van 24 november 1991. De prijs wordt uitgereikt op de Belgische nationale feestdag.

Op 21 juli, midden in de Gentse Feesten, zal Barman worden gelauwerd tijdens een publieke prijsuitreiking op Sint-Jacobs, en ontvangt hij het beeldje ontworpen door Walter De Buck dat aan de prijs verbonden is. Vorig jaar ging de Prijs voor de Democratie naar drie Gentenaars die zich inzetten voor mensen zonder papieren.