Direct naar artikelinhoud

Bush overweegt volledige gratie voor rechterhand van Cheney

Washington l VS-president Bush denkt na over een volledige kwijtschelding van de straf van Lewis Libby, ex-kabinetschef van vicepresident Dick Cheney.

Dinsdag haalde Bush zich al de woede van de Democraten op de hals door gedeeltelijke gratie te verlenen aan Lewis 'Scooter' Libby, die tot 30 maanden cel was veroordeeld voor meineed en belemmering van de rechtsgang. Daardoor ontloopt Libby een effectieve opsluiting.

Nu laat Bush weten dat hij overweegt ook de voorwaardelijke celstraf en de 250.000 dollar boete, en dus het strafblad, van Libby kwijt te schelden. "Ik sluit niets uit", aldus de president. Bush heeft echter geen haast, omdat het beroep van Libby tegen het vonnis nog enige tijd kan aanslepen.

De opmerkelijke uitspraak van Bush heeft ook politieke implicaties, omdat hij deels tegemoet komt aan de eisen van zijn conservatieve achterban. Zij vinden dat een kwijtschelding van Libby's effectieve celstraf niet ver genoeg gaat.

De Democratische oppositie daarentegen noemde de beslissing 'beschamend'. "Deze gasten denken dat ze boven de wet staan", stelde senator Joseph Biden. Zijn collega Barack Obama ontwaarde 'de politiek van cynisme en verdeeldheid'.

De rechterhand van vicepresident Cheney werd in maart veroordeeld voor leugens over zijn rol en die van het Witte Huis in het lekken van de identiteit van CIA-agente Valerie Plame, wat strafbaar is in de VS. Bush 'respecteerde het oordeel van de jury' maar vond de straf 'te streng'. Verschillende Amerikaanse advocaten menen echter dat de straf niet ongewoon is. (LB)