Direct naar artikelinhoud

Gaia protesteert tegen onverdoofd ritueel slachten

In verschillende steden heeft de dierenrechtenorganisatie Gaia het voorbije weekend actie gevoerd tegen het zonder verdoving slachten van schapen voor het islamitisch Offerfeest.

Door Marc Schoetens

ANTWERPEN l Thuis slachten is bij wet verboden. Het Antwerpse stadsbestuur had daarom vier slachtlijnen ter beschikking gesteld, zodat naar schatting vijfduizend moslimgezinnen het Offerfeest op traditionele wijze konden vieren.

Leden van Gaia hebben zich als schaap vermomd en gieten theaterbloed op hun witte plunje als symbolisch protest aan de ingang van slachthuis Salembier. De actievoerders vormen echter geen hindernis voor de moslims, die onafgebroken schapen aanvoeren om ze nadien in versneden stukken mee naar huis te nemen. Vanuit een auto die de parking oprijdt, roept een jongen treiterend "mèh mèh" naar de de Gaia-leden die zwijgzaam op de grond liggen.

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch legt uit wat de bedoeling is van het protest. "De wet zegt dat geen enkel dier zonder verdoving mag worden geslacht, behalve om een religieuze reden zoals bij het Offerfeest. Dat moet anders. Politici die beweren dat dieren geen pijn hebben als ze ritueel gekeeld worden, maken de mensen wat wijs. Dat je de schapen niet hoort blaten, komt omdat hun stembanden worden doorgesneden. In Antwerpen en andere steden zijn tijdelijke doe-het-zelfslachtplaatsen ingericht om het thuisslachten tegen te gaan, dat voorspelt weinig goeds voor het dierenwelzijn. Met een briefje van de Moslimexecutieve mag de eerste de beste knoeier een schaap de keel oversnijden."

"Zie hen daar liggen. Nu overdrijven ze", zeggen Abdel en Mohamed, twee jonge Antwerpenaren. "Gaia geeft een verkeerd beeld van hoe wij omgaan met geslachte schapen. Wij laten die niet op de grond liggen en leegbloeden. Eens geslacht worden de dieren onmiddellijk verwerkt. Het vlees wordt verdeeld in de familie en minstens een derde ervan komt op de tafel van minderbegoeden. We vragen ons af of Gaia niet verkeerd zit. Moeten ze niet bij Pelsland zijn? Wij geven hen volkomen gelijk als ze opkomen tegen het doden van dieren enkel voor hun vacht of voor het plezier."

Abdel noemt de islam de meest diervriendelijke godsdienst: "Je mag dieren houden, maar enkel op voorwaarde dat je die goed behandelt. Niet in een kooitje, want dat is als een gevangenis. In de Koran staat zelfs iets over een vrouw die haar kat mishandelt en daarvoor in de hel belandt."

De pers mag een kijkje nemen in het vroegere spoorwegemplacement, waar een tijdelijke doe-het-zelfslachtvloer werd ingericht. "Sommige moslims willen hun schaap volgen van bij het slachten tot het helemaal versneden is. Daarom komen ze hier", zegt coördinator Abdellatif Akhandaf. "Het kelen zelf gebeurt door zes erkende offeraars en onder toezicht van een dierenarts."

Volgens Akhandaf zijn er dit jaar honderden schapen minder aangevoerd in Antwerpen. "Het Offerfeest valt midden in de schoolvakantie en veel moslims zijn naar hun familie in het buitenland gereisd. Daarbij komt nog dat steeds meer jonge moslims in de grote steden liever geld schenken dan een stuk schapenvlees. Daarover bestaat veel discussie."

Gaia is te vinden voor een duurzame oplossing: "Wij staan achter de moskeevereniging van Beringen, die de geldgift promoot als alternatief voor de rituele slachting."

Politici die beweren dat dieren geen pijn hebben als ze ritueel gekeeld worden, vertellen leugens