Direct naar artikelinhoud

Metalfestival gaat overdonderend van start

Dessel l Dit jaar verwacht Dessel ruim 80.000 metalheads op de Boeretang, voor de elfde editie van Graspop. Al van dag één stond de wei in lichterlaaie tijdens de hardrockacts van Die Krupps en Whitesnake.

Door Gunter Van Assche

De Graspop Metal Meeting in Dessel mag alweer het Belgische festivalseizoen op gang trekken. Sinds het bankroet van Dynamo Open Air mag Graspop zich het grootste metalfestival van de Lage Landen noemen. De gevarieerde affiches van de laatste jaren spelen in op dat succes: Graspop brengt verlichting voor zowel metalheads, overjaarse rockers als hardcore punks. Die genres zijn dit jaar overigens weer sterk vertegenwoordigd door vaandeldragers als Motörhead, Whitesnake en Guns N' Roses. Daarnaast heeft het festival met The New York Dolls een legendarische punkgroep in zijn rangen, waarover meer in de maandagkrant.

Graspop is lang niet meer exclusief voorbehouden aan truckers met woeste vikingsnorren en ongetemde bierbuiken. Zij dienen vandaag meer als stille getuigen van het jonge grut dat loos gaat op bands als Gojira of Trivium. Voor de oude garde telt slechts één groep dit weekend: het ongenaakbare Motörhead. Waarom wachten ze dan al van vrijdagmiddag op de slotact van het weekend? "Dorst hebben we alle dagen", klinkt het na een ferme slok bier.

Terwijl de wijzer in het rood gaat tijdens de solo's van het levende rockanachronisme Y&J trekken wij naar de marktplaats van het festivalterrein. De middenstand doet er gouden zaken dankzij drie generaties heavymetalminnaars. De enige voorwaarde is dat je een fascinatie koestert voor doodskoppen en adelaars. T-shirts bedrukt met afbeeldingen die je in je nachtmerries niet wil tegenkomen, maken na tien jaar nog altijd de dienst uit. Cradle of Filth en Slayer blijken de populairste merchandise te hebben in Dessel.

Helaas annuleerde topact Korn zijn Europese tournee, en een waardige vervanger vinden bleek moeilijker dan verwacht. Daardoor treedt Guns N' Roses dit weekend iets vroeger aan op het podium, en spelen Alice In Chains en My Dying Bride een langere set.

Het zal de meeste metalfans worst wezen: met drie podia en een Metal Dome waar je covergroepen van Black Sabbath en AC/DC kunt bekijken, zal de gemiddelde metalminnaar dit weekend meer dan eens fijn verdwalen.