Direct naar artikelinhoud

Twaalf doden bij nieuwe protesten koranverbranding

Voor de vierde dag op rij zijn in Afghanistan massale protesten uitgebroken tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse militaire basis nabij de hoofdstad Kaboel. Bij de betogingen zijn op diverse plekken twaalf doden gevallen.

In de westelijke provincie Herat vielen zeven doden en raakten vijftig mensen gewond. De meeste doden vielen toen ordetroepen verhinderden dat een boze menigte zou optrekken naar het Amerikaanse consulaat in de stad Herat. Twee betogers werden doodgeschoten in Kaboel toen betogers na het vrijdaggebed naar het paleis van de Afghaanse president Hamid Karzai wilden.

In de oostelijke provincie Khost kwamen bij betogingen zeker twee mensen om het leven. Ook in de noordelijke provincie Baghlan viel een dode. Eerder waren al zeker tien mensen omgekomen bij betogingen, onder wie twee Amerikaanse militairen.

Duitse troepen in het noordoosten van Afghanistan hebben gisteren hun basis in Taloqan verlaten. Aanleiding voor de terugtrekking was volgens een Duitse defensiewoordvoerder een betoging van honderden Afghanen voor de poort van de basis in Taloqan, de hoofdstad van de provincie Takhar. Ongeveer vijftig Duitse militairen trokken zich uit Taloqan naar het westelijker gelegen Kunduz terug.

De protesten begonnen dinsdag, toen Afghaanse vuilnisophalers op een afvalberg verbrande exemplaren van de koran aantroffen. De korans zouden van gedetineerden zijn geweest op de Amerikaanse vliegbasis Bagram. Commandant John Allen van de internationale troepen in Afghanistan (ISAF) kondigde direct na het bekend worden van het incident een diepgaand onderzoek aan.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft per brief officieel zijn excuses aangeboden voor de koranverbranding aan zijn Afghaanse collega Karzai. Dit tot verbijstering van de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Newt Gingrich. Gingrich zei dat de Afghanen de excuses van de Amerikanen 'niet verdienen'.

Volgens Gingrich zijn het niet de VS die Afghanistan excuses moeten aanbieden, maar is het Karzai die zijn excuses dient aan te bieden voor het schietincident waarbij de twee Amerikanen omkwamen.