Direct naar artikelinhoud

Manna

De wintermercato is gelukkig achter de rug. De tussentijdse miljoenencarrousel in het voetbal was weer de waanzin voorbij. Zowat alle voetbalclubs hebben een ondraaglijke schuldenlast, maar als de gong heeft geslagen voor de laatste transferuren op 31 januari lijkt de tombola wel behekst.

In de Bundesliga hebben clubs de voorbije dagen minstens 50 miljoen uitgegeven voor versterkingen. De Premier League gaat daar losjes overheen. In de Primera Division en de Serie A zijn wintertransfers zelfs een prestigezaak. Wie troeft wie af - die losbandigheid.

Belgische clubs ijlen vrolijk mee met de veehandel. Kevin Debruyne nu lijfeigene van Chelsea, Nabil Dirar per bliksembod naar Monaco, Daar moeten weer andere spelers voor in de plaats komen. Ineens beschikt het in degradatienood verkerende Westerlo over drie nieuwe spitsen.

Wie dat betaalt? Het manna.

Over de koopwoede van Club Brugge ligt al een heel seizoen een grauwsluier. Bij Zulte Waregem zijn ze ook gek geworden: nieuwe trainer; de halve reservebank van Standard weggekocht.

De winterse transferperiode was bedoeld om clubs in overmatige blessurelast uit de nood te helpen. Maar de winterstop is ontaard in een herkansing voor falend transferbeleid.

Dus ook nog competitievervalsing.

Geldstromen in het voetbal zijn bijna even duister als wapenhandel.

Hugo Camps