Direct naar artikelinhoud

Leerkracht neergestoken voor school in Frankrijk

Een 34-jarige leerkracht is in Albi, de hoofdstad van het Zuid-Franse departement Tarn, neergestoken voor haar school. Dader is de moeder van een leerling. Zij kampte eerder met psychische problemen.

Fabienne Terral-Calmès werd vrijdagochtend, op de laatste dag van het schooljaar, om 9 uur aangevallen voor de gemeentelijke basisschool Edouard-Herriot. De dader stak haar met een mes neer en sloeg op de vlucht. De kinderen uit het kleuterklasje van Terral-Calmès keken toe. Zij stonden voor de school te wachten om naar binnen te gaan. De hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar de leerkracht overleed twee uur later in het ziekenhuis. De Franse procureur des konings was al ter plaatse toen de leerkracht nog gereanimeerd werd.

De vrouw die haar neerstak werd twintig minuten na de aanslag opgepakt. De Franse zender RTL meldt dat zij 47 jaar oud is en van Spaanse origine. Ze werd eerder opgenomen in de psychiatrie. Het gezin stond onder toezicht van de Franse Jeugdzorg. Ze had twee kinderen, van wie er zeker eentje op de school zat van de vermoorde leerkracht. Het meisje zou pas een maand geleden op de school zijn ingeschreven, meldt de Franse minister van onderwijs Benoît Hamon. Haar moeder had amper contact met het onderwijzend personeel. Hamon reisde onmiddellijk af naar Albi om de school te ondersteunen. De leerlingen worden psychologisch begeleid.

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Volgens omstaanders riep ze "Ik ben geen dievegge" toen ze de leerkracht aanviel. Daarop stak ze de vrouw in de borst. Hamon, de minister van onderwijs, zegt dat de eerste elementen uit het onderzoek wijzen op een vrouw "met ernstige psychische stoornissen."