Direct naar artikelinhoud

Amper Belgen in de Tour

Ooit stonden ze met vijftig aan de start, dit jaar zijn er nauwelijks meer dan een handvol: Belgen in de Tour worden steeds zeldzamer. Bovendien moeten ze alsmaar vaker in dienst van een ander rijden.

Lotto-Belisol maakte gisteren zijn selectie voor de Ronde van Frankrijk bekend. Daarbij drie landgenoten: VDB, Jürgen Roelandts en Bart De Clercq. De ploeg van de nationale loterij zorgt zoals steeds voor de grootste Belgische inbreng, maar van een hofleverancier kun je nog moeilijk spreken. De voorgaande jaren kwam het team telkens met vier of vijf Belgen aan de start - ook al niet zo gek veel.

De trend is makkelijk te verklaren: de wielersport wordt steeds internationaler en België is al lang geen grootmacht meer. Met wat pech zorgen we dit jaar zelfs voor een (naoorlogs) diepterecord. Dat staat voorlopig op acht. Op dit moment zijn vier landgenoten zeker van hun rugnummer. Behalve de drie jongens van Lotto, heeft ook Jan Bakelants (OPQS) zijn selectie vast. Met een gerust hart mogen we daar ook Sep Vanmarcke en Maarten Wynants (Belkin) en Greg Van Avermaet (BMC) aan toevoegen.

Maar verder? Romain Zingle van Cofidis denkt dat hij erbij is, Klaas Lodewijck van BMC vreest van niet. Zitten ook nog in de voorselectie van hun ploeg: Johan Vansummeren (Garmin), Dries Devenyns (Giant) en Jens Keukeleire (Orica). Daarmee zijn we rond. Maximaal staan straks dus twaalf Belgen aan de start in Leeds, maar het zullen er eerder acht of negen, misschien tien zijn.

En van die dapperen is er maar één die voluit zijn eigen kans kan gaan: Jurgen Van den Broeck. Hij mikt op het podium en kan volledig zijn eigen ding doen. Collega Bakelants, vorig jaar nog ritwinnaar en geletruidrager, kan alleen maar dromen van dat voorrecht. De Kempenaar liet maandag al weten dat hij in dienst van Kwiatkowski rijdt. Exact hetzelfde geluid bij Wynants, die straks knecht voor Mollema. "Ik zal weinig vrijheid krijgen, maar ik begrijp dat", zegt hij. "Een ploeg die in de Tour voor dagsucces wil gaan, heeft een gespecialiseerde klimmer, sprinter of tijdrijder nodig. Als vrijbuiter is het moeilijk om een rit te winnen."

Zingle is een van de weinigen die ontsnapt aan de wet van het ploegbelang: het voordeel van bij een bescheiden team te rijden. Cofidis heeft geen uitgesproken kopman, en dat opent perspectieven voor alle renners in het team. "Gesteld dat ik er straks bij ben, dan zal ik Navarro wel moeten beschermen, maar ik zal ook mogen meegaan in ontsnappingen", zegt hij.