Direct naar artikelinhoud

Topadvocate Boston-verdachte heeft ook 'Unabomber' van doodstraf gered

Topadvocate Judy Clarke kan het verschil maken tussen leven en dood voor Dzjochar Tsarnaev, die verdacht wordt van de aanslag op de marathon van Boston. Ze redde eerder moordenaars van de doodstraf, onder wie 'Unabomber' Ted Kaczinsky. De advocate staat erom bekend dat ze 'onmogelijke zaken' kan winnen.

Naast de Unabomber verdedigde Clarke (60) ook Susan Smith, die haar twee kinderen verdronk; en onlangs nog Jared Loughner, de man die in januari 2011 zes mensen doodschoot en Congreslid Gabrielle Giffords zeer ernstig verwondde. Ze hebben allemaal levenslang gekregen in plaats van de doodstraf.

Clarke wordt geroemd als "de meest low-profile high-profile" advocaat van de VS. Volgens The New York Times heeft ze een "bescheiden stijl die haar encyclopedische kennis van de wet maskeert" en doet ze, in tegenstelling tot de meeste grote advocaten, haar best om zelf uit de schijnwerpers te blijven. Clarke geeft zelden interviews en belt meestal niet terug als journalisten haar willen spreken.

"Haar grootste kwaliteit is haar talent om contact te maken met mensen die door de rest van de wereld worden veracht", zei haar vriendin en collega Laurie Shanks tegen nieuwssiteThe Daily Beast. "Ze wint niet alleen hun vertrouwen, maar maakt ook begrijpelijk waarom iemand tot zijn daden is gekomen. (...) Het is gemakkelijk om naar iemand te kijken die iets gruwelijks heeft gedaan en een monster te zien. Het is erg moeilijk om naar een monster te kijken en te zien dat het een mens is. Zij kan dat."

De topadvocate lijkt te leven voor haar werk. Het is haar ook niet te doen om het geld. Nadat ze in 1996 de zaak van Susan Smith had gewonnen, stortte Clarke de ruim 80.000 dollar terug die haar door de rechter werd toegekend. Ze zei dat het maar moest worden gebruikt om mensen te helpen die geen geld hebben voor hun verdediging.