Direct naar artikelinhoud

Fiscus wil Belgische klanten van Zwitserse banken kennen

België wil de gegevens opvragen van Belgische rekeninghouders bij Zwitserse banken. De fiscus wil zo belastingontduiking tegengaan. Binnen welk juridisch kader dat kan, moet nog bekeken worden.

Pas enkele dagen geleden raakte bekend dat de Nederlandse fiscus bij de Zwitserse belastingdienst FTA informatie opgevraagd heeft over Nederlandse rekeninghouders bij de Zwitserse zakenbank UBS. De Nederlandse fiscus wil meer weten over rekeninghouders bij UBS met tegoeden vanaf 1.500 euro in de periode tussen februari 2013 en december 2014. Die termijn heeft te maken met de recente bevoegdheid van buitenlandse fiscale autoriteiten om bij de Zwitserse 'groepsaanvragen' te doen.

Net omdat buitenlandse autoriteiten die bevoegdheid hebben, wil ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in ons land nagaan of ze de gegevens van Belgische klanten bij Zwitserse banken kan opvragen. "De BBI is aan het bekijken volgens welke wettelijke bepalingen de Nederlandse fiscus die gegevens heeft opgevraagd. We moeten zien of het gaat om internationale of nationale wetgeving, om te kunnen afleiden welke stappen België ter zake kan zetten", stelt Ferry Comhair, woordvoerder van minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA).

De fiscus is al langer Belgische fraudeurs in Zwitserland op het spoor. Al sinds 2010 jaagt de belastinginspectie op 2.450 Belgische klanten bij zakenbank HSBC, vooral uit het Antwerpse diamantmilieu.

Los van het Belgische initiatief gaat Zwitserland in ieder geval in op de vraag van de Nederlandse fiscus. De Zwitserse belastingautoriteit heeft de rekeninghouders bij UBS gevraagd zich te melden, ook als zij hun rekening inmiddels hebben leeggehaald. Wie bezwaar wil aantekenen, moet dat binnen de twintig dagen na 22 september 2015 doen.

Breed offensief

Als de actie een succes is, kan dat verstrekkende gevolgen hebben, zo zeggen Nederlandse advocaten. En dan kan het, ook bij ons, deel gaan uitmaken van een breder offensief tegen belastingontwijking en -ontduiking.

"Als de fiscus hiermee succes heeft, volgen de personen in een structuur - dus niet met een individuele rekening - en personen die rekeningen hebben bij andere banken in Zwitserland, en mogelijk ook elders, bijvoorbeeld Luxemburg of Singapore", zo zegt advocaat Frank Schut aan de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Uit de onthullingen van Swiss Leaks bleek dat Belgische klanten bij de bank HSBC alleen al meer dan 6 miljard euro geparkeerd hadden. Het gaat om 3.002 Belgen die samen voor 434,5 miljoen euro aan belastingen ontdoken. Onder hen diamantairs, bedrijfsleiders en zelfs politici.