Direct naar artikelinhoud

Gezinnen betalen 100 euro extra voor energie

De energiefactuur voor gezinnen zal per jaar 100 euro hoger liggen. Dat blijkt uit plannen van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Grootverbruikers zullen procentueel veel minder moeten ophoesten.

Als gevolg van jarenlange oversubsidiëring van zonnepanelen zitten netbeheerders op een berg van groenestroomcertificaten. Ze waren verplicht om die certificaten tegen een minimumprijs op te kopen, maar konden ze zelf niet doorrekenen in de nettarieven. Turtelboom had al duidelijk gemaakt dat ze die enorme schuldenberg moest afbouwen met heffingen.

Haar plannen moeten nog door de regering worden goedgekeurd, maar volgens energiespecialisten zitten ze in een finale fase.

Uit die plannen blijkt nu dat gezinnen en kmo's procentueel gezien een pak meer moeten betalen dan grootverbruikers. Voor de gezinnen, met een gemiddeld verbruik van 3,5 megawattuur per jaar, komt het neer op ruim 28 euro per MWh per jaar, in totaal dus 100 euro extra. Voor kmo's, die al snel 50 MWh per jaar verbruiken, zal de stijging ruim 15 euro per MWh per jaar bedragen, of meer dan 750 euro in totaal. De grootste verbruikers, vanaf 250.000 MWh, moeten per megawattuur net geen halve euro extra neertellen.

Die mechanismen van vrijstellingen voor bedrijven zijn niet nieuw, maar met de nettoverhoging voor gezinnen en kmo's dreigt het gewicht vooral op hun schouders te vallen. Een nog groter probleem dreigt voor wie net buiten de sociale tarieven valt. Wie net geen recht heeft op een OCMW-uitkering, en niet op het sociale tarief kan rekenen, moet jaarlijks ook 100 euro ophoesten. Dat wordt een erg bittere pil.

Turtelboom wenste niet te reageren, omdat het voorstel nog niet is goedgekeurd door de regering.