Direct naar artikelinhoud

IS vreest kalifaat zonder knappe koppen

Islamitische Staat heeft op zijn Twitter-accounts een reeks filmpjes geplaatst om zijn inwoners te ontmoedigen naar Europa te vluchten. De terreurgroep vreest voor een braindrain nu veel artsen, ingenieurs en onderwijzers vertrekken.

IS hield zich aanvankelijk afzijdig in de migratiecrisis, maar besloot onlangs toch te reageren in zijn onlinemagazine Dabiq, uitgebracht op 9 september. Daarin bekritiseerde het moslims die het kalifaat verlaten voor het door ongelovigen en drugsverslaafden bevolkte Europa. De boodschap werd versterkt door een Twitter-campagne van meer dan 31.000 berichten met de hashtag 'waar zoek je je toevlucht?'.

Zoals bij alle filmpjes van IS wordt krachtige beeldtaal gebruikt om de boodschap te promoten. Kijkers krijgen in een van de filmpjes het lichaam van Alan Kurdi te zien, afgewisseld met die van kinderen verwond door westerse bombardementen.

Een ander filmpje toont een beeld dat doet denken aan vluchtelingen die op weg zijn naar Noord-Europa: groepjes verfomfaaide mensen die bagage door een open veld sjouwen.

De verteller zet dat beeld echter compleet op zijn kop. De afgebeelde vluchtelingen zouden op weg terug zijn naar het kalifaat, maar worden door Europese regeringen met hekken tegengehouden.

Ultimatum

Meer nog dan voor het vertrekken van strijders is IS bevreesd voor het vertrekken van hoogopgeleiden, zegt IS-deskundige Aymenn al-Tamimi, lid van de denktank Middle East Forum in Philadelphia. Zij vormen volgens hem het fundament van de zelfverklaarde staat. "De leiders van Islamitische Staat zijn als de dood dat de migratiecrisis de uitbreiding van het kalifaat in gevaar zal brengen", zegt Al-Tamimi, die de terreurgroep al jaren nauwgezet volgt.

IS worstelt al langer met de uitstroom van hoogopgeleiden. In mei stelde de gezondheidsafdeling van IS in Raqqa, de Syrische hoofdstad van het kalifaat, nog een ultimatum aan alle gevluchte artsen, apothekers en andere gezondheidswerkers. Daarin stond dat als zij niet binnen de dertig dagen zouden terugkeren, hun huizen in beslag zouden worden genomen. En in Mosoel, de Iraakse hoofdstad van het kalifaat, werd imams onlangs nog opgedragen om anti-immigratiepreken te herhalen tijdens het vrijdaggebed.

Overuren

Het vertrek van een groot aantal artsen betekent dat hun achtergebleven collega's vaak tot laat in de nacht of in het weekend moeten doorwerken om de werklast aan te kunnen, vertelde een arts in Mosoel tegen de Wall Street Journal.

IS heeft in Mosoel een speciaal kantoor opgericht dat artsen in de gaten moet houden. Degenen die langer dan een dag ziek thuis blijven, kunnen een bezoekje verwachten van een vrachtwagen vol bewapende strijders.