Direct naar artikelinhoud

Eric Van Rompuy hekelt stilstand regering

Eric Van Rompuy, die voor CD&V in het Vlaams Parlement zetelt, heeft in zijn internetdagboek scherpe kritiek geuit op de Vlaamse en federale regering, beide geleid door zijn partij. “Geen enkel probleem wordt fundamenteel aangepakt of opgelost, en dit geldt zowel voor de Belgische als de Vlaamse regering”, schrijft hij. “De weken gaan voorbij, maar in de politiek lijken ze steeds meer op elkaar: grote plannen, hoogmissen, Staten-Generaal, debatten in de media, parlementaire interpellaties, weekendinterviews van ministers en partijvoorzitters en... op naar het volgende ‘incident’.”

“Het is allemaal zo voorspelbaar. De ideeënbus zit vol, maar er gebeurt niets. De goedbedoelde samenkomst van 31 ministers in het Egmontpaleis over BE2020 had juist het omgekeerde effect: de beelden van het zogenaamde samenwerkingsfederalisme straalden enkel machteloosheid uit en de onmogelijkheid om met zes regeringen tot reële beslissingen te komen.”

De prijs voor ‘vedette van de week’ gaat naar partijgenoot en defensieminister Pieter De Crem, die vorig weekend Congolese militairen uitnodigde voor het nationaal defilé op 21 juli. Een uitnodiging die zijn coalitiepartners hem niet in dank afnamen. “Wie ligt daar nu buiten de Wetstraat wakker van?”, vraagt de broer van de Europese president zich af.

Van Rompuy voegt eraan toe dat het “ouder worden” hem misschien “wat cynischer” heeft gemaakt, maar hij denkt dat velen, zowel politici als de bevolking, er zo over denken. “Partijvergaderingen verlopen zonder enthousiasme en de parlementen draaien op routine. Deze sfeer heb ik in jaren niet meer meegemaakt (...) Besturen is plannen maken, beslissen en ze nadien ook uitvoeren. Vaak vergeet men het tweede en het derde. Ik word daar zo moe van.”