KV Mechelen zadelt AA Gent met nieuwe kater op

AA Gent is in Mechelen tegen zijn vierde opeenvolgende uitnederlaag aangelopen: Achter de Kazerne won KV Mechelen met 2-0 van de Buffalo’s, dankzij een doelpunt van Filipovic en een omstreden strafschopgoal van Vitas in de extra tijd.

Jef Van Hoofstat

AA Gent zocht in Mechelen een eerste uitzege dit seizoen. Coach Hein Vanhaezebrouck vertrouwde daarvoor nog steeds op reservedoelman Yannick Thoelen, Rinne moest nog steeds op de blaren/bank zitten. Verder kregen Dejaegere en Van Der Bruggen rust en ontbrak Gershon geblesseerd, zo stonden Rabiu, Saief en Foket in de basis.

Bij de thuisploeg geen El Messaoudi of Seth De Witte, de kapitein was immers niet fit. Zo keerde Uros Vitas (ex-AA Gent) terug in de ploeg na zijn rode schorsing en stonden ook Vanlerberghe en Rits tussen de lijnen. Maar de opvallendste basisspeler was Colin Coosemans: na zijn verwijdering uit de A-kern omwille van enkele kritische interviews, moest de doelman onder de lat plaatsnemen door een meniscusblessure van concurrent Anthony Moris.

Ref Laforge in de spotlights

KV Mechelen

AA Gent

De belangrijkste man op het veld in de eerste helft droeg echter nóch een Mechelen, nóch een Gent-truitje: het was scheidsrechter Nicolas Laforge die de wedstrijd in de eerste 45 minuten te pas en te onpas moest stilleggen voor overtredingen in wat een erg potige pot voetbal bleek. Malinwa zette de bezoekers heel hoog onder druk, wat ook drie grote kansen opleverde: na een kwartier ging eerst Croizet met de bal aan de haal, maar zijn lage schuiver werd gepareerd door Thoelen. Meteen daarna was het Verdier die kon profiteren, maar één tegen één kwam de Gent-doelman opnieuw als winnaar uit de bus. En diezelfde Fransman kon vijf minuten voor rust opnieuw uithalen, maar voor Thoelen geen twee zonder drie.

AA Gent had de score al vroeg kunnen openen via Coulibaly, maar de Congolese spits liet na een voorzet van Foket binnen te duwen. Daarna kwam het niet verder dan een pegel van Lasse Nielsen op de lat een kwartier voor de rust. Het uitvoetballen bij de Buffalo’s verliep namelijk erg stroef. Zo moest kilometervreter Rabiu tot tweemaal toe aan de noodrem gaan hangen, en mocht de Nigeriaanse middenvelder blij zijn dat hij slechts éénmaal geel moest incasseren.

Vanhaezebrouck moet ingrijpen

Het mocht dus geen verrassing heten dat Vanhaezebrouck bij de rust ingreep: Saief werd gestraft voor het niet naar behoren uitvoeren van zijn verdedigende taak en mocht in de kleedkamer blijven, net als de met rood flirtende Rabiu. In hun plaats kwamen Brecht Dejaegere en Anderson Estiti. AA Gent bleef zo makkelijker overeind in het eerste kwartier van de tweede helft, maar grote kansen? Neen, dat nu ook weer niet.

Pas een half uur voor tijd schakelden de bezoekers een versnelling hoger, maar voorzetten van Dejaegere, Foket en Milicevic naar toren Coulibaly leverden evenmin het verhoopte resultaat op. KV Mechelen plaatste daar een loodzwaar afstandsschot van Xavier Chen tegenover, maar de prachtige poging van de Malinwa-kapitein verdiende een beter lot dan het zijnet.

Zette AA Gent in het laatste kwart van de wedstrijd opnieuw aan op zoek naar het winnende doelpunt, was het KV Mechelen dat scoorde: Thoelen duwde een gedraaid schot van Gent-huurling Vitas eerst nog met de vingertoppen uit zijn doelvlak, maar de Gentse verdediging haalde niet hetzelfde niveau: de daaropvolgende hoekschop werd slecht verwerkt, zodat Filipovic de losse bal vanop enkele meters in doel kon rammen. Het is het eerste doelpunt van de Sloveense middenvelder in onze competitie.

Vanhaezebrouck gooide met Perbet (voor Foket) zijn laatste troef op tafel, Ferrera reageerde door met El Messaoudi (voor Kovolos) een extra verdediger op het veld te brengen. Gent kreeg nog kansen voor Milicevic (op vrije trap), Asare (met een spectaculaire omhaal) en Estiti (een afstandsschot recht op Coosemans), maar scoren zat er niet meer in.

Sterker nog: Schouterden bood Tim Matthys de 2-0 aan, maar Thoelen ging goed plat. De bal werd vervolgens ontzet, maar op aangeven van zijn lijnrechter gaf ref Laforge Gent-kapitein Nana Asare nog een rode kaart

KV Mechelen mengt zich door deze zege in de strijd om het zesde en laatste Play-off 1-ticket: de Maneblussers staan nu negende met 18 punten, drie minder dan de zesde... AA Gent!

KV Mechelen schiet door dit gelijkspel weinig op: de Maneblussers blijven met 16 punten tiende in het klassement, op zes punten van de zesde en laatste Play-off 1-kandidaat... AA Gent! Dat laat door dit puntenverlies na over Club Brugge naar een gedeelde vierde plaats te wippen.