Opnieuw chaos verwacht op Zaventem door nieuwe acties luchtverkeersleiders

© ISOPIX

Brussels Airport verwacht opnieuw zware hinder door nieuwe acties van de luchtverkeersleiders en plaatst veldbedden in de vertrekhal. Er zijn voor donderdagavond al dertig vluchten geschrapt en bij diegene die wel doorgaan, is één op de twee met vijfenveertig minuten vertraagd.

Chris Snick

“Vanmiddag kregen we van Skeyes bericht dat er voor donderdagavond en -nacht opnieuw een beperkte capaciteit is voor het aantal vluchten dat moet vertrekken of landen”, zegt Anke Fransen, woordvoerster bij Brussels Airport. “Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben daarop hun vluchten geschrapt. We kampen sowieso ook met vertragingen. Door de annulaties verwachten we dat er passagiers kunnen stranden. Daarom plaatsten we veldbedjes in het tweede deel van de vertrekhal. We hopen natuurlijk dat niemand ze nodig heeft, maar we moeten onze voorzorgen nemen.”

Volgens Lennert Mervilde van de liberale vakbond VSOA zullen er vrijdag geen acties meer zijn. “Er zijn in de loop van de dag twee bemiddelaars aangesteld waarmee we vrijdagnamiddag aan tafel gaan zitten. Daarom is beslist om vrijdag en tijdens het weekend voorlopig geen actie meer te voeren.” Ook ACV en ACOD zouden dat vragen aan hun leden. “Al kunnen we niet uitsluiten dat er nog wat vertragingen zijn door personeelsgebrek”, zegt Mervilde. “De bezetting is momenteel sowieso krap, net dat klagen we met deze acties ook aan. Als er dus nog vertragingen zijn, is dat puur te wijten aan het onderbemand zijn en niet aan een staking.” Brussels Airport raadt reizigers aan om vrijdag en tijdens het weekend vooraf contact te nemen met de luchtvaartmaatschappij om te zien of er vertragingen of annulaties zijn.

Het is intussen de negende dag op rij dat de luchtverkeersleiders actie voeren tegen de hoge werkdruk en het personeelstekort. “Sinds 11 februari - de nationale staking - gaat het al om actiedag vijftien”, aldus Fransen. “In die tijd zijn er 200 passagiersvluchten en een tiental cargovluchten geannuleerd en zijn er duizenden vluchten vertraagd. Gemiddeld met dertig minuten, maar er waren ook uitschieters van twee uur. Alles samen betekent dat voor zowel de luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airport een verlies van ettelijke miljoenen.”

LEES OOK. Bemiddelaars moeten conflict Skeyes ontmijnen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen