Direct naar artikelinhoud

Panenka-trap bezorgt Uruguay delirium

De kwartfinale tussen Uruguay en Ghana kende een adembenemend einde. Na 120 minuten stond er nog altijd een 1-1 op het scorebord, zelfs na een penalty voor Ghana in de allerallerlaatste minuut. Gyan miste. Penalty’s moesten beslissen. Na twee Ghanese missers stiftte Abreu Uruguay naar de halve finales tegen Nederland.

Geen eerste Afrikaanse land in halve finale

De massale steun voor Ghana in het stadion leek de laatste Afrikaanse vertegenwoordiger aanvankelijk meer druk dan hulp op te leveren. Een halfuur lang moesten ze zich vooral focussen op wat allemaal van de voeten van Forlan vertrok. De ene stiltaande fase na de andere was gevaarlijk omdat de Atleticospits die Jabulani keer op keer zo verdraaid netje in de zestien dropte. Doelman Kingson kwam een paar keer goed tussen, en had ook een paar keer gewoon geluk. Maar toen Ajaxspits Suarez voor hem verscheen na een ingooi, volgde toch vooral een schitterende parade.

Pas op het halfuur kreeg ook collega Muslera aan de overkant echt werk. Een kopbal van Vorsah was het eerste gevaar van de Ghanezen, maar er volgde nog: na een vliegensvlugge omschakeling duwde Gyan de bal een centimeter of 36 naast de paal en drie minuten later moest keeper Muslera zijn doel uit om dezelfde Rennes-spits te stuiten. Het Ghanese venijn zat in de staart van die eerste helft. In blessuretijd kreeg Muntari op de middenstrook de bal en ruimte. Hij kogelde toen vanop dertig meter. Muslera kwam niet meer in de buurt, en zo scoorde de veelbesproken Black Star een wel heel knappe goal. Muntari was de Anelka van Ghana. Hij zou na de 2de groepsmatch, tegen Australië, zijn coach en medespelers hebben uitgescholden in de kleedkamer. Van bondscoach Rajevac mocht hij oprotten, maar na tussenkomst van de bondsvoorzitter mocht Muntari dan toch in Zuid-Afrika blijven. De man krijgt allicht een standbeeld.

Nu ja, misschien, want de goal van Muntari was niet het laatste akkoord. Tien minuten na de pauze ging Forlan achter de Jabulani staan en toonde hoe je die op grote hoogte wél netjes in de kruising kan draaien. Enig mooie vrijschop, 1-1, alles te herdoen. Gyan was de eerste die probeerde voor Ghana. Muslera had moeite met het schot, maar aan de overkant zou daarop meer gebeuren. De voorzet van Forlan was goed, de knal van Suarez ging in het zijnet. Twintig minuten voor tijd dook de Ajax-spits nog eens de zestien in, deze keer knalde hij recht op de keeper. En hij bleef gevaarlijk. Nog tien minuten later moest Kingson een kopbal van Suarez uit de hoek halen. Alweer na een vrijschop van Forlan. Uruguay had na rust met andere woorden echt wel de betere kansen, maar verlengingen vermijden lukte niet.

Gyan, weer hij, was in de eerste het gevaarlijkst, nadat verdediger Arevalo zijn hele ploeg in de problemen had gebracht. De Rennes-spits kreeg de bal niet over de lijn gefrommeld. In de tweede kopte hij eerst over, en nadat Forlan had naast geknald, controleerde hij de Jabulani ook nog eens lekker in de zestien om naast te mikken. Ook Boateng kopte nog naast. Het draaide finaal op penalty’s uit, maar eerst gebeurde nog iets onwaarschijnlijk. Bij de allerlaatste poging van de Ghanezen bleef de bal in de zestien hangen. Wat een doelpunt van Adiyiah had moeten zijn, werd met de hand uit de goal geslagen door Suarez. Rood, en penalty. Gyan ging achter de bal staan, maar kogelde tegen de dwarslat. En toen floot ref Benquerença af. Strafschoppen. Forlan scoorde de eerste, gevolgd door Gyan, die deze keer wel schitterend binnen trapte. Victorino miste ook niet, net als Appiah en Scotti, en toen volgde Mensah. Zwak getrapt, Muslera moest zelfs niet in de goeie hoek zitten. Perreira dan, hij knalde over. En toen kwam Adiyiah. Muslera pakte en Abreu pakte uiteindelijk uit met een Panenka-penalty. Dat moet je maar durven, maar Uruguay staat dus wel in de halve finale.