Direct naar artikelinhoud

'Prins Laurent zal allicht niet tevreden zijn'

'Fictie binnen historische krijtlijnen', noemen de makers de vijfdelige reeks Albert II, die gisteren in première ging op Eén. Waarop royaltywatcher Flip Feyten: 'Het is leuke televisie, maar het is ook maar een inter-pretatie van het koningshuis.'

Eerder was Mark Van den Wijngaert, historicus emeritus, duidelijk. Hij zei: "In Laken zullen ze wellicht not amused zijn met deze reeks, daarvoor worden er te veel minder positieve elementen uitvergroot."

Daar voegt Flip Feyten, eindredacteur van De zevende dag en kenner van het koningshuis, aan toe: "Als Laurent gekeken heeft, zal hij allicht niet tevreden zijn. In het werkelijke leven neigt hij sowieso al naar de karikatuur, maar in deze reeks zit zijn personage al helemaal op de grens. Hier hebben de scenaristen zichzelf duidelijk de meeste vrijheid gegund. Al kan het natuurlijk ook dat Laurent er eens goed mee gelachen heeft."

De overheersende verhaallijn in de eerste aflevering van Albert II, gisteravond uitgezonden op Eén, was de dood en opvolging van koning Boudewijn. Je zag een Albert in twijfel, een Fabiola in rouw, een familie in crisis. Filip nijdig, Paola vinnig, Laurent ongeremd. Op de sterfdag van zijn oom primeert vrouwelijk schoon op familiale smart.

75.000 frank zakgeld

Feyten: "Albert II is leuke televisie, vond ik, zeker omdat het uitgangspunt net dat is wat ook mij het meeste intrigeert aan het koningshuis: het menselijke aspect. Filip wordt klaargestoomd om zijn oom op te volgen, en wordt dan gepasseerd door zijn eigen vader. Kom maar eens in zo'n situatie terecht. Het zou best zo gegaan kunnen zijn, maar het blijft gefantaseerd."

Veel dingen kloppen, zegt Feyten, zoals de koosnaam van Paola voor Albert. 'Tino', een afkorting van Albertino. Ook de lichte onhandigheid in Alberts glimlach wordt door acteur Lucas Van den Eynde bijzonder accuraat tot leven gewekt. En de dotatie van prins Laurent, "zakgeld" noemt hij het zelf, bedroeg toen inderdaad ongeveer 75.000 frank.

Kathy Pauwels, jarenlang het gezicht van Royalty op VTM: "Fouten heb ik niet ontdekt. Op sommige momenten dacht ik zelfs dat ik naar archiefbeelden zat te kijken, zoals bij de conversatie tussen Dehaene en Van Ypersele. Maar het blijft fictie. Je kent alle acteurs, waardoor het moeilijk is voorbij hun gezicht te te kijken en het soms een opgepimpte versie van Thuis leek. Het Nederlands van het vorstenhuis is ook even aanpassen, maar voor de rest zag het er allemaal bijzonder mooi uit. Het paleis der Academieën, waar ze veel hebben gedraaid, is haast even indrukwekkend als het paleis zelf."

Albert II toont een familie die als los zand aaneenhangt, en bij voorkeur communiceert via een tussenpersoon, kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou. 'Van Yp' in de mond van premier Jean-Luc Dehaene, overigens briljant neergezet door Wim Opbrouck.

Flip Feyten: "Ik vond de rol van de kabinetschef, gespeeld door Ludo Busschots, eigenlijk het meest in het oog springend. Heel mooi hoe hij met kleine gezichtsuitdrukkingen op de verschillende karakters rondom hem reageert. Hij speelt de dienaar, maar zit tegelijk voor een groot stuk mee aan het stuur."

'Oranje onder vuur'

Kathy Pauwels: "Wat mij enigszins verraste, was de dominante persoonlijkheid van Paola. Dat ze Fabiola vrijwel onmiddellijk uit het paleis heeft gezet, is geschiedkundig correct. Maar tijdens ontmoetingen of bezoeken heb ik in haar nooit een sterke persoonlijkheid ontdekt. Ze was veeleer zeer stil."

Rest de vraag of Albert II hetzelfde effect kan teweegbrengen als Beatrix, Oranje onder vuur in Nederland. Daar tilde de televisie de populariteit van het koningshuis naar een (nog) hoger niveau.

Feyten: "Het Belgische koningshuis houdt zijn eigen mysterie in stand, waardoor de mensen maar ook de scenaristen weinig weten en dus beginnen te fantaseren. Daarom is het veel moeilijker om in te schatten of Albert II realistisch is, wat mee de populariteit bepaalt. Maar wellicht zalAlbert II voortaan voor een groot stuk het beeld van het koningshuis mee bepalen."

Albert II, nog vier zondagavonden, om 21.25u, op Eén.