Direct naar artikelinhoud

Milquet onderzoekt invoering 'verboden' politiecamera's

Door de huidige wetgeving mogen ze niet worden gebruikt. Toch onderzoekt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) of politiemensen straks de baan worden opgestuurd met een camera.

Zowel de top van de federale politie, de Vaste Commissie van de Lokale Politie als alle politievakbonden zijn door het kabinet van Joëlle Milquet gevraagd een standpunt in te nemen over het invoeren van bodycams: camera's op de kledij of kepie van de politiemensen die hun tussenkomsten registreren. Die beelden moeten helpen bij het opstellen van processen verbaal of bij discussies tussen burgers en politie.

De bodycams zijn al jaren voer voor discussie. In zowel Mechelen als de politiezone Westkust waren er gecontesteerde experimenten. "Met de huidige wetgeving is het gebruik van bodycams onwettig", zegt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "Bewijzen die uit dat onwettig gebruik voortvloeien, kunnen niet worden gebruikt."

Persoonlijk noemt Brabant zich geen voorstander van de bodycams. "Onze analyse is nog niet klaar, maar zo'n camera is een zoveelste belasting van de politieman. Ik kan me inbeelden dat een bodycam nuttiger is voor de ene dan de andere politieman. Waarom dan iedereen dwingen zo'n camera mee te zeulen?"

Politievakbonden NSPV en het ACV geven de bodycam een kans. "We zijn overtuigd dat dit een meerwaarde kan betekenen voor de werking van de politie. Het is ook een pluspunt voor de bescherming van de politie", zegt Jan Adam, voorzitter ACV Openbare diensten Politie.

Het VSOA is vierkant tegen. Ondervoorzitter Vincent Houssin: "De huidige wetgeving laat filmen op publieke plaatsen toe. Alleen: 90 procent van de politie-interventies gebeurt in privévertrekken. Bovendien valt het filmen met mobiele camera's onder de Bijzondere Opsporingsmethoden-wetgeving waarvoor een magistraat zijn machtiging moet geven. Wat zou de politie dan ineens overal mogen filmen?" De woordvoerder van Milquet wijst erop dat er een wetsontwerp in ontwikkeling is om die problematiek op te vangen.

Houssin ziet nog redenen om de bodycams te weren. "Veel van die maatregelen ter bescherming van de politie draaien meestal uit op controles van de politiemensen zelf. Dat zorgt voor een omgekeerde bewijslast: zo'n camera zal helaas ook vaak dienen om de politie zijn onschuld te doen bewijzen. Terwijl een politieman een beëdigd ambtenaar is. Zijn vaststellingen zijn daardoor rechtsgeldig." Van Daele beklemtoont dat de bodycams zowel gebruikt zouden worden voor geweld tegen als door politiemensen.