Direct naar artikelinhoud

Griekse groepering voert bomaanslagen uit tegen journalisten

Bij vijf Griekse journalisten is thuis een bomaanslag gepleegd. De laatste in een reeks acties gericht tegen reporters in Griekenland, die vragen stellen bij het verslechterende klimaat voor de persvrijheid.

Een anarchistische groepering die zichzelf de 'Liefhebbers van de Wetteloosheid' noemt, eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen. Ze namen het niet dat de journalisten positief berichtten over de besparingsmaatregelen die worden opgelegd door de Griekse regering en buitenlandse kredietverschaffers. De nieuwsmedia zijn "de voornaamste krachten achter de verdrukkende staatsplannen, en manipuleren de samenleving in die zin", stelden ze in een mededeling op het internet.

Reporters Zonder Grenzen veroordeelde de aanslagen. De aan gasbusjes vastgehechte explosieven veroorzaakten lichte schade in het huis van de hoofdredacteur van het Athens News Agency, Antonis Skylakos, en twee tv-figuren van private televisiezenders, Giorgos Oikonomeas en Antonis Liaros. Ook Petros Karsiotis, een misdaadverslaggever, en Christos Konstas, een voormalig journalist die nu woordvoerder is van het overheidsagentschap belast met de privatisering van Griekse bezittingen, werden geviseerd. Niemand raakte gewond.

"Deze aanslagen zijn de meest zichtbare uiting van een almaar gevaarlijker klimaat voor alle journalisten, die opgevoerd worden als zondebokken van een crisis die ze ook maar analyseren", meldde Reporters Zonder Grenzen. Activisme door links-radicale groepen lijkt aan een opmars bezig. Vorig jaar was het vooral het extreem rechtse Gouden Dageraad dat terreur zaaide met aanslagen en dreigementen tegen journalisten.

Vorige week nog drongen ongeveer vijftig mannen binnen bij radiozender Real FM. Ze eisten dat de zender een opname afspeelde waarin ze hun solidariteit betuigden met de honderden krakers die eerder geëvacueerd waren uit Villa Amalia, een verzamelplek in het centrum van Athene voor extreem linkse groeperingen en studenten. In Salonika eiste een groep mensen hetzelfde van een radiozender.

"Gisteren vielen ze radiozenders binnen, vandaag zijn er bomaanslagen bij journalisten thuis", zei Simos Kedikoglou, woordvoerder van de coalitieregering. "Er worden pogingen gedaan om de media te intimideren, hoewel zij een cruciaal onderdeel zijn van de democratie."

Ook de Griekse politie treedt harder op tegen journalisten. Volgens Dimitris Trimis van de Griekse journalistenvakbond verhinderde de politie zaterdag een paar uur lang dat journalisten het proces konden volgen tegen de mensen die gearresteerd waren in Villa Amalia.

© The New York Times