Direct naar artikelinhoud

Vier op de vijf Vlamingen willen geen tripartite

De overgrote meerderheid van de Vlaamse kiezers ziet een nieuwe tripartite niet zitten. Een centrumrechtse regering, liefst met Kris Peeters (CD&V) aan het roer, valt dan weer wel te pruimen.

Slechts 17,9 procent van de Vlamingen is voorstander van een nieuwe tripartite van christen-democraten, socialisten en liberalen op federaal niveau. Alleen sp.a-kiezers zijn enthousiast te noemen. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van het bureau AQ Rate in opdracht van Het Laatste Nieuws.

Liever zien de Vlamingen een centrumrechtse coalitie, zoals informateur Bart De Wever (N-VA) de vorige vier weken vruchteloos op de been probeerde te brengen. Meer dan de helft of 56,7 procent van de Vlamingen steunen hem in zijn voornemen. De voorstanders van die formule zijn vooral te vinden onder N-VA-kiezers (85,6 procent) en CD&V-kiezers (72,6). Begrijpelijkerwijs kanten een meerderheid van de kiezers van Open Vld (68,2 procent), sp.a (80,5) en Groen (73) zich tegen zo'n centrumrechtse coalitie zonder Vlaamse liberalen.

De favoriete optie van kiezers van Open Vld, N-VA en CD&V is de zogeheten kamikazecoalitie, met de liberale MR als enige partij aan Franstalige kant.

Een confederale coalitie of afspiegelingscoalitie met aartsvijanden N-VA en PS, aangevuld met CD&V en cdH, kan op weinig steun rekenen. Daarvoor zette de campagne van De Wever te zeer de verschillen tussen het N-VA- en PS-model in de verf. Van de nog minder waarschijnlijke, Braziliaanse coalitie met Vlaams-nationalisten, liberalen en groenen worden alleen groene kiezers wild. Sowieso lijkt de N-VA dus de hoeksteen van een nieuwe coalitie.

Eerste uit de bus

Welke coalitie ook, de Vlaming ziet liefst Kris Peeters (CD&V) als premier van de volgende federale regering. Eén op drie kiezers wil hem in de 16. Peeters is niet alleen de uitgesproken kandidaat-premier van de CD&V-kiezers, maar komt ook als eerste uit de bus bij de liberale kiezers. Zelfs 37 procent van de N-VA-kiezers ziet Peeters als ideale opvolger van Di Rupo. Daarmee zijn bijna evenveel N-VA-kiezers gewonnen voor premier Peeters als voor hun eigen kopman De Wever (41,3 procent).

Andere kandidaat-premiers volgen op verre afstand. Di Rupo is de favoriete kandidaat-premier bij de aanhang van sp.a en Groen. Maggie De Block krijgt vooral steun bij de eigen partij. En Johan Vande Lanotte moet het zelfs bij de sp.a-kiezers afleggen tegen Di Rupo.

De federale formatie zat in het slop sinds het non van Benoît Lutgen (cdH) aan informateur Bart De Wever. De Ardennees stootte daarmee bijna zeven op tien Vlamingen tegen de borst. Dat is het geval bij 95,3 procent van de N-VA-kiezers, 77 procent van de CD&V-kiezers en 57,8 procent van de Open Vld-kiezers. Een op de drie Vlamingen heeft wel begrip voor het non van cdH. Lutgen oogst vooral begrip bij rode en groene kiezers.

Ondanks de mislukking van zijn informatieopdracht, wint De Wever wel stemmen bij. N-VA zou nu kunnen rekenen op 38,4 procent van de kiesintenties. De winst van N-VA gaat vooral ten koste van CD&V, die zou terugvallen tot 15,5 procent. Alle andere partijen gaan ook achteruit, op de radicaal-linkse PVDA+ na.

Deze opiniepeiling werd via een online vragenlijst uitgevoerd op 26 en 27 juni door marktonderzoekbureau AQ Rate bij 801 personen representatief voor de Vlaamse bevolking van 18 jaar en ouder. De maximale foutenmarge bedraagt 3,5 procent.

1 op 3

Vlamingen wil Kris Peeters als premier

6 op 10

Vlamingen willen centrumrechtse coalitie

7 op 10

Vlamingen hekelen 'non' van Benoît Lutgen