Direct naar artikelinhoud

En de winnaar is 'The Broken Circle Breakdown', wie anders?

The Broken Circle Breakdown is zoals verwacht de grote winnaar van de Vlaamse Filmprijzen. De enige spanning vooraf zat in de vraag hoeveel Ensorbeeldjes de prent van Felix Van Groeningen in de wacht zou slepen op het Filmfestival Oostende. Het zijn er acht geworden.

Daarmee scoorde The Broken Circle Breakdown acht op tien, want de film was genomineerd in tien categorieën. Van Groeningen ging aan de haal met de belangrijkste prijs, die van Beste film en kaapte ook zelf een Ensor voor Beste regisseur weg. Veerle Baetens was de Beste actrice in een hoofdrol, en ook de Ensor voor Beste muziek, Beste director of photography, Beste montage, Beste kostuum en Beste artdirection en Industry Award waren voor The Broken Circle weggelegd.

Onrechtstreeks deelde de film, die het ook in de Belgische bioscopen erg aardig deed, ook mee in de Vlaamse Cultuurprijs voor Film, die ook in Oostende werd uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs ging naar filmmonteur Nico Leunen, die ook voor The Broken Circle de montage maakte. Leunen was eerder ook de stille kracht achter de films Een ander zijn geluk (2005) en KID (2012) van Fien Troch, 22 mei (2010) van Koen Mortier, The Invader (2011) van Nicolas Provost, Linkeroever (2008) van Pieter Van Hees, Khadak (2006) van Brosens-Woodworth en ook De helaasheid der dingen (2009) van Felix Van Groeningen.

"Nico Leunen heeft een uitzonderlijke hand gehad in een pak recente succesvolle producties. Deze Vlaamse Cultuurprijs is een schitterende onderscheiding voor hem en alle 'verscholen' krachten die films zo sterk maken", oordeelde minister Van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bij de prijsuitreiking. Leunen zelf noemde de bekroning "belangrijker dan een Oscar".

Naast The Broken Circle was er nog slechts plaats voor een paar troostprijzen. Offline, het regiedebuut van Peter Monsaert, kaapte drie beeldjes weg. Acteurs Wim Willaert en Mourade Zeguendi wonnen respectievelijk de prijs voor beste acteur en beste mannelijke bijrol en ook het scenario van de film werd bekroond.

De prijs voor beste documentaire ging naar The Sound of Belgium, Le monde nous appartient is beste coproductie. Ook Little Black Spiders, de openingsfilm van het festival in 2012, moest het stellen met één Ensor. De film had nochtans elf nominaties gekregen maar uiteindelijk ging enkel de Ensor voor Beste debuut (Charlotte De Bruyne) naar de film van Patrice Toye. Ook Brasserie romantiek (Beste actrice in bijrol Barbara Sarafian) kreeg een beeldje.