Direct naar artikelinhoud

Justitiepaleis wordt (een beetje) winkelparadijs

In het Brusselse justitiepaleis komt 44.969 vierkante meter vrij voor commerciële en culturele activiteiten. Met de opbrengst kunnen de gigantische onderhoudskosten van het immense gebouw worden betaald.

Nóg een shoppingcentrum? Die vraag brandt op vele lippen, nadat bekend is geraakt dat de beschikbare oppervlakte die opengesteld wordt in het justitiepaleis voor private activiteiten zo maar even 44.969 vierkante meter bedraagt.

Dat is vergelijkbaar met Wijnegem Shopping Center en dat terwijl in en rond Brussel al een heuse shoppingoorlog woedt: Neo op de Heizelvlakte, Just Under The Sky aan de Van Praetbrug en Uplace in Machelen vechten om hun aandeel. En nu zou zich daar met het Justitiepaleis nóg een concurrent tussen wurmen?

"Een vergelijking met dergelijke shoppingcentra gaat niet op. Het is helemaal niet de bedoeling om er een soort overdekte Nieuwstraat van te maken", zegt Jan Pauwels, woordvoerder van staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V).

"De ruimte voor privéactiviteiten is niet alleen bestemd voor retail. De bedoeling is dat er ook socioculturele activiteiten komen: een filiaal van een toeristische dienst, een museum of museumwinkel, een boekenwinkel of een cafetaria."

De Regie der Gebouwen schrijft een studieopdracht uit. "Een onafhankelijk orgaan van experts moet onderzoeken hoe die ruimte het best ingevuld kan worden. Daarbij moet zowel het technische als het commerciële aspect worden bekeken", zegt Pauwels.

Pauwels wil zich niet laten vastpinnen op een timing, maar schuift een termijn van minstens vijftien jaar naar voren. Daardoor blijft het toekomstproject buiten de actieradius van bijvoorbeeld Neo, waar Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) van droomt. "In februari werd het masterplan voor de verbouwing van het justitiepaleis goedgekeurd door de ministerraad. Van enige politieke druk is er geen sprake", zegt Pauwels.

Een specialist in winkelvastgoed die liever niet bij naam wordt genoemd, ziet in de ontwikkeling een uitdagende kans. "Het is een buurt met veel potentieel. Parallel met de ontwikkeling van het justitiepaleis loopt de mogelijke heraanleg van de Guldenvlieslaan en de aansluiting met de Louizalaan. Het zou een gezellige winkelbuurt kunnen worden. Anderzijds is zo'n gesloten gebouw moeilijk om mensen naar binnen te lokken. En om een goede 'loop' te krijgen voor shoppers is de structuur van het immense paleis te verwarrend. Een shoppingverhaal alleen zie ik niet haalbaar."

Utopisch

Minder enthousiast is Brussels minister voor Economie Céline Frémault (cdH). Zij vindt het winkelplan "utopisch en een bedreiging voor de lokale kleinhandel". Ze wijst ook op de kostprijs van de nodige aanpassingswerken en betreurt dat er geen overleg plaats heeft gevonden.

In elk geval staan we weer een stap dichter bij de langverwachte facelift van het gigantische gebouw van architect Joseph Poelaert. De private activiteiten moeten wel in overeenstemming te brengen zijn met de bevoorrechte gebruikers van het justitiepaleis, zoals het hof van cassatie.

"Op het gelijkvloers, de eerste en tweede verdieping rond de grote hal komen de hoven van assisen, twee vredegerechten, de politierechtbank en het college van procureurs-generaal, evenals een tweede assisenhof. Er blijven dus belangrijke justitieactiviteiten", zegt Pauwels.

"De ruimte die vrijkomt is het gedeelte van het gebouw onder de grond, bekeken vanaf het Poelaertplein. In die sokkel komen vier verdiepingen en twee tussenverdiepingen voor privéactiviteiten", zegt Pauwels. De koepel van het justitiepaleis wordt zo goed als zeker een toeristische attractie.