Direct naar artikelinhoud

Steeds minder jongeren kiezen voor leercontract

Jongeren kiezen nog amper voor leertijd, het vroegere leercontract. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Dit jaar zijn er nog 2.970 scholieren die vier dagen per week werken en een dag les volgen bij het Syntra (Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming). Tien jaar geleden waren dat er nog 7.000.

Problematisch volgens Bothuyne, want de leertijd is "bedreigd in zijn voortbestaan, terwijl het systeem zijn deugdelijkheid ruim heeft bewezen". Bijna negen op tien jongeren met leertijd zou meteen werk vinden en doorgaans houden.

Bothuyne vergelijkt met het andere systeem om leren en werken te combineren: het deeltijds onderwijs, georganiseerd door de scholen. Daar stijgt de instroom sterk, maar heel wat jongeren vinden er geen goede werkplek. "Het is alarmerend dat binnen het deeltijds onderwijs vandaag 1.804 leerlingen arbeidsrijpe leerlingen zijn, maar geen leerwerkplek vinden. Als we dan weten dat Syntra schreeuwt om arbeidsrijpe jongeren, is het wraakroepend dat jongeren niet worden doorverwezen naar de leertijd", zegt hij.

De oplossing lijkt inderdaad simpel: stel vraag en aanbod op elkaar af. Concreet: verhuis een aantal leerlingen uit het deeltijds onderwijs naar de leertijd. Maar dat gaat niet zomaar. Iedereen rijdt immers voor zijn eigen winkel, klinkt het bij Syntra. Scholen en CLB's wijzen scholieren bijna altijd door naar het deeltijds onderwijs. En de leertijd kampt met een slecht imago bij ouders.

"Er is een actieplan voor leertijd in het vooruitzicht gesteld", zegt Bothuyne. "Het is echter tijd voor structurele maatregelen. Anders dreigt de leertijd te verdwijnen. En wellicht kunnen we niet wachten tot de implementatie van de hervorming van het secundair onderwijs. Als de bevoegde ministers Pascal Smet (sp.a) en Philippe Muyters (N-VA) niet snel in actie schieten, valt er nog weinig te hervormen."

scholieren werken dit jaar vier dagen per week en volgen een dag les bij het Syntra. Tien jaar geleden waren dat er 7.000

9op de 10

jongeren met leertijd zou meteen werk vinden en dat doorgaans houden