Direct naar artikelinhoud

'Ik ben geen spelletjes-mens'

Woensdag is het een hoogdag voor spellingfreaks. Dan is Het Groot Dictee der Nederlandse Taal aan zijn 24ste editie toe. Traditiegetrouw nemen tien Vlaamse prominenten deel. Dagelijks peilen wij naar hun motivatie en kennis. Vandaag: schrijver Erik Vlaminck.

Hebt u lang getwijfeld over uw deelname?

Erik Vlaminck: "Ik was vorig jaar al gevraagd, maar ben twee dagen voor de opnames ziek geworden. Toen heb ik wel even getwijfeld voor ik ja zei. Ik ben geen spelletjesmens. Het Groot Dictee is nog net op het randje van wat kan voor mij. Bovendien maakt competitie, zeker als die vastgelegd wordt door camera's, me zenuwachtig."

Bent u een spellingfreak?

"Ik ben schrijver. Spelling zou bij mijn stiel moeten horen. Al laat ik vooral de rode streepjes van de spellingscorrector op mijn computer het werk doen. Maar bij elke fout zoek ik wel op waar precies de oorzaak ligt. Donderdag nog. Toen verscheen er een rode streep onder het woord 'ideeënloos' dat ik verkeerdelijk met een tussen-n had gespeld. En wat bleek? Samenstellingen met het achtervoegsel -loos zijn een uitzondering op de tussen-n-regel."

Hebt u zich voorbereid om de zenuwen te bedwingen?

"Nee. Ik zou er alleen maar zenuwachtiger van worden. Hoe meer je je verdiept in onze spelling, hoe meer je gaat twijfelen, vrees ik."

Zou u zelf het Dictee ooit willen schrijven?

"Ik zou dat wel een uitdaging vinden. Vaak vond ik ze vergezocht. Ik zou een dictee willen schrijven dat ook als verhaal overeind blijft. Woorden die niemand ooit gebruikt, zouden uit den boze zijn."

Wat verwacht u van het Dictee van Kees van Kooten?

"Dat ik er mee zal kunnen lachen. Of het moeilijk wordt of niet, weet ik niet. Ach, ook al maak ik zestig fouten, dan nog zal het nog licht en donker worden. En dan nog zal ik een mooie schoolreis hebben gehad. De bus op naar Nederland, samen eten: het heeft toch wel iets."

Groot Dictee der Nederlandse Taal, op 17 december om 21.40 uur op Canvas