Direct naar artikelinhoud

Ministers goochelen met cijfers tax shift

Er is nog 2 miljard euro nodig om de tax shift te financieren, zei minister Wilmès. Dat werd meteen afgezwakt door haar collega Van Overtveldt. De oppositie vraagt zich af of de beloofde lastenverlagingen er nog komen.

In een interview met Le Soir zei minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) gisteren dat er nog 2 miljard euro tekort is om alle tax-shiftmaatregelen tegen 2020 te financieren. Twee miljard euro is een fors bedrag, maar volgens de minister hoeft dat absoluut geen probleem te zijn. De meeste van de maatregelen gaan pas vanaf 2017 in, tijd genoeg dus om de nodige budgettaire middelen te vinden, maakt Wilmès zich sterk. Het klinkt erg laconiek.

Dat staat in schril contrast met de eerdere communicatie van de regering over de tax shift. De afgelopen maanden benadrukten de excellenties voortdurend dat de hele tax shift betaalbaar is. Enkele weken geleden klopte premier Charles Michel zich nog op de borst dat de beloofde maandelijkse 100 euro netto extra voor lage en middeninkomens er wel degelijk zou komen.

Het kabinet van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) countert de uitspraak van meerderheidscollega Wilmès. "Tot en met 2018 is er geen tekort voor de tax shift. Daarna is wel nog een inspanning nodig, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot die zal zijn", zegt Van Overtveldts woordvoerder Ferry Comhair, die benadrukt dat het tekort door de tax shift niet tot 2 miljard zal oplopen. "De tax shift zal ook positieve effecten hebben, en daar wordt geen rekening mee gehouden. Als er meer mensen aan het werk gaan, zijn er ook meer fiscale ontvangsten voor de overheid."

Vette kluif voor oppositie

Hoe veel het tekort exact bedraagt mag dan voer voor discussie zijn, één ding is zeker: Wilmès brengt de federale regering in verlegenheid met haar uitspraak. "Een ervaren rot zou deze fout wellicht niet maken", beaamt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). "Ze stookt mee het vuur op dat de oppositie aanstak, namelijk dat de stijging van de loonbrief onzekerder lijkt dan de facturen."

De oppositie had inderdaad een vette kluif aan de uitspraken van Wilmès. "De regering belooft veel miljarden aan lastenverlagingen, maar dan na 2018. Of zelfs na 2020. Nu blijkt dat er voor meer dan de helft van de beloofde lastenverlaging geen geld is", zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "De lasten laten zich wel onmiddellijk voelen. De extra belastingen hakken immers direct in op de koopkracht van gezinnen en alleenstaanden."

Volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo is de regering "zo gretig om een goednieuwsshow te brengen dat ze zich vergaloppeerd heeft". Calvo ziet ook één positieve kant aan de blijvende onduidelijkheid rond de cijfers. "Het huiswerk is nog niet af, en dat betekent dat deze tax shift ook nog niet definitief is."