Direct naar artikelinhoud

Voor curieuze-neuze-mosterdpotten

Een wirwar van kraampjes en schepen zet eind mei voet aan wal in Oostende. Onder de - hopelijk! - felle zon duik je in de geschiedenis van de visserij en ontdek je de folklore. Welkom op Oostende voor Anker.

De visserij loopt over van de folkore en de artisanale ambachten en laat dat nu net het thema van dit jaar zijn. Op de Oostendse kade kan je rustig rondkuieren tussen kraampjes met de gekste bezigheden: het beschilderen van oesters bijvoorbeeld. De gladde binnenkant van de schelpen biedt de ideale basis voor schattige minischilderijtjes.

Voor de shopaholics is er een ruim aanbod aan authentieke maritieme kraampjes. Bij Yvan Tropic sprokkel je koddige, nautische hebbedingetjes bijeen, terwijl je bij Les Joyeux Marins een heuse zeemansoutfit op de kop tikt. Je portemonnee zal ervan afzien, maar jij gaat naar huis met een nieuwe garderobe.

Voor kleine matrozen

Ouders met kleine kinderen hoeven dit jaar niet constant achter hun koters aan te hollen. Aan boord van de Hydrograaf vertelt Doris Klausing, een rasechte Oostendse schrijfster, het verhaal van Pietje goa noa de kaaie. Meteen hét moment om je Oostends weer wat bij te schaven.

Is je kroost eerder een bende lefgozers? Dan kan je hen op het Sint-Petrus- en Paulusplein een acht meter hoge mast laten beklimmen. Door het hydraulisch remsysteem kan je je kleine piraat zorgeloos tot in het kraaiennest laten klauteren. Als je zelf in een avontuurlijke bui bent, trek dan gauw een veiligheidsharnas aan, want ook volwassenen zijn toegelaten. Schip ahoy!

Voor groupies

Zowel oude rotten als frisse windvlagen bepalen dit jaar het muzikale luik van het maritiem festijn. Vaste waarde Chien de mer staat al sinds 2003 op het Oostendse podium te folkrocken. Een nieuwkomer met een even grappige als absurde naam is Seagulls are drunk. Deze mannen uit Reims zijn gespecialiseerd in Ierse folk en beloven je helemaal weg te blazen met hun accordeon, harmonica en fluit. Wie ook voor de eerste keer komt binnenwaaien, is de Keltische powerfolkband Moragh. Met een livereputatie om u tegen te zeggen en een bandnaam die in het Keltisch 'groots' betekent, spreekt hun imago voor zich. Smijt jezelf in het publiek en zing duchtig de zeeliederen mee.

voor zeebonken

Oostende voor Anker zonder boten zou zijn als Kapitein Haak zonder zijn ijzeren accessoire. Er zijn schepen in alle vormen en maten, maar De Mercedes springt meteen in het oog. Met zijn 50 m lengte en 7,6 m breedte doet hij het hart van autoliefhebbers sneller slaan, maar think again, het is Oostende voor Anker, dus boats, boats, boats! Een schip van een heel ander kaliber, maar al sinds 2012 een vaste gast op OvA, is de Black Rose. Als klassiek, Engels yacht is deze 15 meter lange schuit een pak minder impressionant om naar te kijken, maar des te heldhaftiger om in te varen. All aboard!

Voor piscivoren

Als je na al die boottochtjes niet zeeziek bent geworden, kan je op krachten komen bij een van de eetkraampjes. Oostende voor Anker laat je niet op je honger zitten. Artisanale visgerechten zijn geen dagelijkse kost, maar no time but the present om eens iets nieuws te proberen! De gerookte paling is een delicatesse en wordt hier vers bereid. De zoute smaak zal je gegarandeerd bijblijven. Daarna kan je al dat lekkers doorspoelen met een frisse cocktail in de Monkey Bar.

Oostende voor Anker, 26 tot 29 mei, Natiënkaai 1, 8400 Oostende. www.oostendevooranker.be.

Oostende voor Anker

duikt in de folklore