Direct naar artikelinhoud

Rouches in rode cijfers, eigenaar heeft reddingsplan

Terwijl Standard sportief een vervelende competitiestart nam, brengen nu ook de financiële cijfers de club in een slecht daglicht. De Luikse ploeg leed vorig jaar 7,4 miljoen verlies, het eigen vermogen daalde met ruim 17 miljoen. De directie probeert de situatie recht te trekken.

De Nationale Bank heeft zopas de jaarrekening van Standard bekendgemaakt. De cijfers zijn niet bepaald rooskleurig. In het seizoen 2014-2015 maakten de Rouches een verlies van 7,4 miljoen euro. De 58,3 miljoen aan kosten werden niet gedekt door slechts 50,4 miljoen aan opbrengsten. Het eigen vermogen zakte van bijna 28 miljoen naar 10,3 miljoen. Cijfers die voor het Luikse bestuur niet als een verrassing komen. De Rouches maakten die afrekening eind juni al.

Bruno Venanzi nam Standard op 23 juni over van Roland Duchâtelet. Om de overnameprijs te drukken, kwam hij toen tot een akkoord met Duchâtelet om hem de volgende vijf jaar nog 10 miljoen uit de clubkas in schijven te betalen. Ook de schulden stegen van 13,2 naar 20,6 miljoen euro.

Bovendien botste Venanzi op heel wat kosten waar voorheen geen sprake van was, die hij hoopt te verhalen op Duchâtelet. Hiervoor schoffeerde hij zijn voorganger al meermaals in de media.

Vers geld via transfers

Toch maken ze zich op Sclessin niet echt druk om die rode cijfers. Een kapitaalinjectie voerde Venanzi vooralsnog niet door. Met een handige financiële ingreep bracht hij het verlies al terug van 7,4 miljoen naar 6,67 miljoen. Bovendien snoeide hij de voorbije zomer al grondig in het spelersmateriaal.

Door de netwerkfilosofie van Duchâtelet had Standard bijna vijftig spelers onder contract staan. Velen werden uitgeleend aan onder meer Charlton, Ujpest en Alcorcón. Door meer dan twintig spelers van de hand te doen, kon Venanzi de loonmassa (25 miljoen euro, SJH) intussen met meer dan 5 miljoen euro verminderen.

Daarnaast incasseerde hij in september en oktober de 6 miljoen euro die Marseille de club nog schuldig was voor de transfer van Michy Batshuayi. Later dit seizoen strijkt hij nog eens 3,7 miljoen op door de verkoop van Paul-José Mpoku. Chievo Verona lichtte intussen de optie in de huurovereenkomst. Ook heeft Standard nog een klacht lopen tegen Al Arabi in het transferdossier van Mpoku. De Qatarese club hield zich niet aan de afspraken. Er zou al een overeenkomst zijn over een schadevergoeding van ongeveer 2,3 miljoen euro. In totaal hoopt Standard dus meer dan 10 miljoen vers geld te incasseren.

Venanzi communiceerde in juli al over die cijfers. Na het terugbrengen van de loonmassa haalde hij ook zijn vriend en financieel expert Bryan Whitnack aan boord. Hij werd bestuurslid en moet samen met algemeen directeur Bob Claes waken over de financiële gezondheid van de club. Zowel Claes als sportief directeur Axel Lawarée maakten al duidelijk dat er wel degelijk een budget is om in januari op de transfermarkt te spenderen.