Direct naar artikelinhoud

Nike heeft contract van 50 miljoen euro klaar voor Sjarapova

Maria Sjarapova heeft door blessures sportief geen al te best jaar achter de rug, maar haar inkomsten lijden daar niet al te zeer onder. Ze blijft de best betaalde atlete in de vrouwensport dankzij lucratieve sponsorsdeals.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg is kledijsponsor Nike van plan het contract met Sjarapova voor acht jaar te verlengen, goed voor een som van 70 miljoen dollar, ofwel een slordige 50 miljoen euro. De nieuwe overeenkomst zou volgende maand ingaan en bevat een kledinglijn die Sjarapova zelf ontworpen heeft. De Russische tennisster krijgt ook een percentage op de verkoop van de kleding.Nike werkt al samen met Sjarapova sinds haar elfde. Haar populariteit en marktwaarde steeg als een komeet na haar zege op Wimbledon in 2004 op 17-jarige leeftijd.Naast Nike heeft Sjarapova ook meerjarige contracten lopen met Canon, Landrover, Cole Haan, Parlux, Prince, Tiffany & Co en TAG Heuer. Naar schatting verdient ze zo jaarlijks meer dan 20 miljoen euro.

Venus en Serena

Behalve Sjarapova weten in het vrouwentennis ook de Williamszussen hun marktwaarde enorm te verzilveren. Venus ondertekende in 2000 een monstercontract met Reebok van 30 miljoen euro voor vijf jaar. Beide partijen hebben hun samenwerking steeds verlengd. Jongere zus Serena ruilde in 2004 kledijsponsor Puma in voor Nike. De deal is toen geschat op een bedrag tussen 27 à 40 miljoen euro voor vijf jaar, met een optie voor drie jaar extra.(BF)