Direct naar artikelinhoud

VTM maakt opnieuw politieke fictie in aanloop naar verkiezingen

De televisiereeks Deadline 14/10 krijgt een vervolg. Terwijl vorige keer de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen dienstdeden als decor, speelt de nieuwe reeks Deadline 25/5 zich deze keer af tegen de achtergrond van de federale en de Vlaamse verkiezingen.

Toen VTM vorig jaar uitpakte met Deadline 14/10 was dat een gewaagd experiment. Een fictiereeks op het scherm brengen die niet alleen qua verhaallijn maar ook qua timing nauw aansloot bij de realiteit was immers nooit gezien in Vlaanderen. Maar de gok draaide goed uit. De reeks haalde gemiddeld een miljoen kijkers en dankzij Deadline 14/10 kon VTM voor het eerst sinds heel lang de zondagavond nog eens claimen. "Logisch dus dat we, al toen de reeks nog liep, zijn gaan nadenken over een vervolg", vertelt Gudrun Burie, manager fictie bij VTM.

Naar een setting was het niet lang zoeken. Volgend jaar staat in mei immers de 'moeder aller verkiezingen' op het programma. Het ideale decor dus voor een vervolg. Omdat VTM opnieuw samenwerkt met Gazet van Antwerpen en de Antwerpse regionale zender ATV is ook deze keer voor de Antwerpse setting gekozen. Maar terwijl in Deadline 14/10 het gevecht om de Antwerpse burgemeesterssjerp centraal stond vonden de scenaristen deze keer inspiratie bij een ander duel. "De strijd tussen Vlaams minister-president Kris Peeters en N-VA-voorzitter Bart De Wever is een van de verhaallijnen die we verder willen uitdiepen", zegt Burie. Dat betekent meteen dat acteur Peter Van den Begin opnieuw zijn opwachting mag maken. Hij gaf in Deadline 14/10 immers gestalte aan Bert Coenen, de conservatieve oppositieleider die op de figuur van Bart De Wever was gebaseerd. En Van den Begin is niet de enige bekende naam die ook in het vervolg te zien is. Ook Koen De Graeve, die in de eerste reeks zittend Antwerps burgemeester Peter Van Laer, gebaseerd op Patrick Janssen, gestalte gaf, duikt opnieuw op. "Al zal zijn rol in dit nieuwe verhaal uiteraard een stuk kleiner zijn", legt Burie uit. Welke acteur Vlaams minister-president Kris Peeters mag spelen is voorlopig nog niet uitgemaakt.

De hoofdrol in Deadline 25/5 is opnieuw voor Charlotte Vandermeersch. Zij kruipt nog eens in de huid van journaliste Marianne Smidt. En niet alleen wat acteurs betreft koos VTM voor bekend volk. Zo wordt Deadline 25/5 opnieuw gerealiseerd door productiehuis Menuet. Maarten Moerkerke neemt, net als bij Deadline 14/10, de regie voor zijn rekening en de scenario's worden aangeleverd door Ed Vanderweyden, die ook al aan het eerste seizoen meewerkte. Aan die scenario's wordt op dit moment nog volop geschreven, met de bedoeling om dit najaar de eerste scènes te kunnen draaien.