Direct naar artikelinhoud

Van Quickenborne raakt niet aan verworven rechten

Voeren de vakbonden de komende dagen actie tegen de pensioenhervorming? Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) beloofde gisteren niet te raken aan reeds verworven rechten. Afwachten of de bonden daar genoegen mee nemen. Vandaag zitten ze alvast met premier Di Rupo aan tafel.

Bij de vakbonden stond de telefoon de voorbije dagen roodgloeiend nu er almaar meer details van de pensioenhervorming bekend raken. De actiebereidheid is groot. De bonden voelen zich koud gepakt door Van Quickenborne nu die op een drafje een zeer verregaande pensioenhervorming nog voor het einde van het jaar door het parlement wil jagen.

Om de lont uit het sociaal kruitvat te trekken, beloofde de minister van Pensioenen om zeker niet te zullen raken aan reeds verworven pensioenrechten. Daarmee lijkt de minister toe te geven aan de bonden. Die hadden de liberale voorman beschuldigd van 'contractbreuk' en vrezen voor lagere pensioenen voor tal van werknemers.

"Het is nooit de bedoeling geweest om te raken aan verworven rechten. De regels worden en cours de route niet veranderd. Mensen die in het verleden hebben besloten om in het kader van hun eindeloopbaan deeltijds te gaan werken of met brugpensioen te gaan behouden hun pensioenrechten. De afspraken hierover in het regeerakkoord worden nagekomen", zegt Van Quickenborne.

Zo zullen werknemers die in het verleden uitzicht hebben gekregen om op 60 jaar met vervroegd pensioen te gaan ook daadwerkelijk op die leeftijd de arbeidsmarkt mogen verlaten, zelfs al wordt de leeftijd voor vervroegde pensionering opgetrokken tot 62 jaar. Ook 50-plussers met tijdskrediet en loopbaanonderbreking behouden hun pensioenrechten. Beide groepen moeten dus niet inleveren op hun later pensioen.

Mogelijk morgen al acties

Van Quickenborne weigert in te gaan op de vraag van de bonden om de stemming over zijn hervormingsplan uit te stellen. De bedoeling blijft om nog voor het einde van het jaar het wetsontwerp door het parlement te loodsen zodat de hervorming op 1 januari kan starten. Wel belooft de minister van Pensioenen om de komende maanden uitvoerig overleg te plegen met de bonden over overgangsregimes.

Het wordt nu uitkijken hoe de vakbonden zullen reageren op de nieuwe verklaringen. De opbouw naar syndicale acties is dermate gevorderd dat ze wellicht nog moeilijk vermeden kunnen worden. Vooral de ambtenaren zijn ongerust.

"De verontwaardiging en de onrust zijn zo groot, dat ik zelf op kerstdag mijn mensen kan mobiliseren", waarschuwt Chris Reniers, algemeen secretaris van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "Dit lijkt de ultieme revanche van Van Quickenborne tegen een groep mensen die hij ooit 'ambetantenaren' noemde."

Vandaag zitten de vakbondsleiders samen met premier Di Rupo om te zien of de regering bereid is tot toegevingen. Verder overleg met de bonden staat geagendeerd bij de Rijksdienst voor Pensioenen. Donderdag is er apart overleg met de bonden van de ambtenaren. "Als Van Quickenborne met ons praat zonder dat de stemming in het parlement wordt uitgesteld, is zo'n gesprek voor ons waardeloos", zegt Reniers. "De minister moet meer tijd nemen voor zijn hervorming. Nu gaat hij roekeloos te werk."

Mogelijk volgen er morgen al acties. De verworven rechten mogen dan wel buiten schot blijven, voor de bonden staat er met de pensioenhervorming veel meer op het spel. Werknemers die nog willen starten in stelsels van deeltijds werken en brugpensioen zullen wel degelijk getroffen worden. Minder werken in het kader van de eindeloopbaan betekent ook minder pensioen. Ook voor langdurige werklozen wijzigen de regels. Van zodra de hervorming van kracht is, bouwen ze minder pensioenrechten op.