Direct naar artikelinhoud

Journalist ‘The Independent’ heeft ontluisterend sollicitatiegesprek bij Wikileaks-baas Assange

Aled John, journalist van The Independent, ging in op een vacature bij de klokkenluiders-site WikiLeaks. Maar de vragen die Julian Assange hem stelde sloegen John met verstomming. Assange zou meer met zijn ego bezig zijn dan met zijn organisatie.

“WikiLeaks mag dan ’s werelds grootste bedreiging ooit vormen voor het regeringsgeheim, aan hun human-resource-departement is nog werk”, schrijft John. En nog: “Assanges profiel en ego overschaduwen het werk dat WikiLeaks verricht.”

De pas afgestudeerde journalist was ingegaan op een vacature voor een pr-baan die hij via e-mail van WikiLeaks gekregen had. Op een Londens kantoor wordt hij door de Australiër zelf ontvangen. Dat hij geen enkele band mag hebben met welke organisatie ook, leert John. Hij krijgt ook vragen over zijn familiale achtergrond, de wijze waarop hij werd grootgebracht, zijn religieuze standpunten en zijn visie op economie en samenleving - op zich niet zo verrassend.

Wel van zijn stuk gebracht wordt John door een andere vraag. “Gesteld dat u honderd mensen kunt redden als u er een moet doden?”, verrast Assange. De journalist heeft er niet van terug. “Hoe vreemd om op een aanwervingsgesprek over het doodsvonnis van een mens te moeten spreken”, schrijft hij. “Dit lijkt me ethisch ongerechtvaardigd.”

John legt het verband met de psyche van Assange: “De claustrofobie van zijn huisarrest en de bunkermentaliteit zijn het die dit soort filosofie verklaren. De hele tijd lijkt het alsof Assange in oorlog is en tussen hemzelf en zijn discipelen ontwaar ik een relatie die door het Stockholmsyndroom lijkt ingegeven.” De logische vraag die daaruit voortvloeit is hoeveel risico’s de samenleving wel niet moet nemen om Assanges droom te realiseren: de ultieme transparantie.

Volgens John werkt WikiLeaks niet alleen volstrekt onprofessioneel. De baas ervan lijkt vooral met zijn imago behept en de mediaberichtgeving over zijn persoon.

“Mensen zouden minder achterdochtig zijn als WikiLeaks zich tot voorbeeld stelde van de transparantie waartoe het oproept,” concludeert de journalist. De deur van WikiLeaks heeft hij “verbijsterd” achter zich dichtgeslagen. (LD)