Zwak Anderlecht kan niet winnen van tien Beveren-spelers

Anderlecht verliest met 2-1 op het veld van Waasland-Beveren. Een vlek op het blazoen van paars-wit, want de bezoekers mochten het 90 minuten tegen 10 spelers opnemen, na de snelste rode kaart in de Belgische voetbalgeschiedenis voor Beveren-kapitein Seck. Bekijk de samenvatting vanaf 23u op Sportwereld.be!

Jef Van Hoofstat

Bij de bezoekers geen Olivier Deschacht, de linksachter moet dus nog even wachten om het wedstrijdrecord van Paul Van Himst te breken. Wel in de basis op de Freethiel: dezelfde elf die KV Mechelen klopten. Dus met een viermansverdediging bestaande uit Acheampong, Nuytinck, Dendoncker en Sowah voor Roef, met Badji als verdedigende middenvelder naast Tielemans. Ook Nicolae Stanciu bleef in de basis, hij stond in de rug van doelpuntenmachine Teodorczyk, Capel, en Hanni bevolkten de flanken.

Doldwaze aanvangsfase

Bij Waasland-Beveren nam assistent-coach Bart Wilmssen de honneurs waar na het ontslag van Stijn Vreven, en hij kon de wedstrijd niet slechter zien beginnen voor zijn ploeg: na 22 seconden zat de wedstrijd van kapitein Ibrahima Seck er al op. De verdedigende sterkhouder van de thuisploeg ging net buiten het strafschopgebied duidelijk in de fout op de doorgebroken Teodorczyk, scheidsrechter Lawrence Visser kon niet anders dan de snelste rode kaart uit de Belgische voetbalgeschiedenis trekken. De ref had bij de daaropvolgende vrije trap zelfs voor een strafschop kunnen fluiten na hands, maar dat was teveel durf gevraagd.

Anderlecht mocht dus 90 minuten met een man meer spelen, maar dat was er niet aan te zien. Sterker nog: na acht minuten gebeurde het ondenkbare toen doelman Davy Roef twijfelde bij een hoekschop van Siebe Schrijvers, en Zinho Gano dus bij de tweede paal staalhard kon binnenkoppen. Sensatie op de Freethiel, maar al snel volgde een domper: twee minuten later maakte - wie anders? - de diep gestuurde Lukasz Teodorczyk alweer gelijk op assist van Tielemans.

Mirakel op de Freethiel

De recordkampioen wilde nu snel het verschil maken en drukte Waasland-Beveren met de rug tegen doel, met kansen voor Hanni, Tielemans en Acheampong tot gevolg. Coach Wilmssen greep gepast in en offerde flankspeler Myny op voor verdediger Niels De Schutter, en stabiliseerde zo het veldevenwicht. Het werd op het half uur zelfs nog beter voor de thuisaanhang: een dartele Siebe Schrijvers gaf een loepzuivere assist op de alleenstaande Jens Cools, die de 2-1 met een halve omhaal binnentrapte. Teodorczyk deed zijn kunstje van twintig minuten eerder bijna over door meteen te reageren, maar ditmaal zoefde de gelijkmaker via het hoofd van de boomlange Pool voorlangs.

© Isosport

Anderlecht was blijkbaar in shock, want het kwam voor rust amper nog tot een uitgespeelde kans. Enkel bij een afgeweken schot van Sowah moest Köteles nog eens alles uit de kast halen. Waasland-Beveren kwam zowaar nog dichter bij een extra doelpunt, maar Roef zweefde een schot van Julian Michel uit zijn kooi.

W.-Beveren

Anderlecht

Weiler kan het verschil niet maken

Coach Weiler gaf zijn basisploeg het vertrouwen bij de rust en wisselde niet, maar tot echt beterschap leidde dat kwartiertje rust niet: het spel van de recordkampioen bleef te traag en te rommelig om de tien tegenstanders uit verband te spelen. Na tien minuten koos Weiler dan toch voor de aanval, door Hamdi Harbaoui in het veld te brengen voor Nuytinck. De paars-witte druk steeg, maar de spelers van de thuisploeg gooiden lijf en leden in de strijd om de gelijkmaker te voorkomen. En toen Teodorczyk halverwege de tweede helft dan toch nog eens de netten vond, werd het doelpunt van de Pool afgekeurd voor buitenspel. Nipt, maar correct.

En toen schoot Anderlecht zichzelf in de voet: Stéphane Badji - na de wissel van Nuytinck verdediger geworden - pakte een kwartier voor tijd tweemaal geel in drie minuten. Weiler reageerde offensief, met de inbreng van Massimo Bruno voor Sowah, maar het was Waasland-Beveren dat de beste kansen kreeg nu het tien tegen tien was. Eerst liet Schrijvers de 3-1 liggen toen de Anderlecht-verdedigers aan het knoeien gingen, en ook Marquet miste de kans om de wedstrijd te beslissen.

Anderlecht laat door deze onwaarschijnlijke nederlaag de kans liggen om naast Zulte Waregem aan de leiding te komen, paars-wit blijft wel tweede met nu één puntje meer dan KV Oostende en Charleroi. Waasland-Beveren maakt een forse sprong in het klassement: het wipt over STVV, Lokeren, Moeskroen én Eupen naar de elfde plaats in het klassement.